Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Ревматизъм

Ревматизмът е системно заболяване на съединителната тъкан, което засяга ставите, сърцето, кожата и нервана система.

Какво причинява ревматизъм?

Ревматизмът възниква при инфекция с В-хемолитичен стрептокок от група А. Обикновено започва 10-14 дни след инфекция на горните дихателни пътища. Причината някои хора да се разболяват от ревматизъм, а други не, е наличите на свръхчувствителност на организма към стрептококите. Образуват се антитела срещу инфекциозния причинител, които реагират със собствените тъкани на организма, т.н. кръстосана реакция.

Как се проявява?

Стави. Ставите са възпалени, силно болезнени, понякога до невъзможност за извършване на движения. Засягат се основно големите стави на долните крайници – тазова, колянна, глезенна. Артритът е мигриращ – болката преминава от една става в друга. Болката се повлиява изключително добре от салицилати (Aspirin), което е и един от начините за доказване на заболяването, тъй като при голяма част от артритите от друг произход салицилатите не водят до облекчение.

Сърце. Засягат се и трите слоя на сърцето с развитие на ендокардит, миокардит, перикардит. Ендокардит се проявява с нарушения във функцията на клапния апарат на сърцето. Най-често се засяга митрална клапа с развитие на митрална недостатъчност, а при персистиране на заболяването възниква и митрална стеноза (стеснение). Понякога може да бъде въвлечена и аортната клапа, но отделното й засягане е рядко. Измененията в клапите дават характерна аускултаторна находка, която може да бъде установена при преглед със стетоскоп. Миокардитът се проявява с учестен пулс, уголемяване на сърдечната сянка при рентгенография, съотвени промени при ЕКГ, понякога с развитие на сърдечна недостатъчност. Възпалението на сърдечната торбичка или перикардит дава характерна гръдна болка и т.н. перикардно триене при аускултация.

Кожа. Erythema marginale представлява пръстеновиден обрив по тялото и по крайниците. Изключително рядко засяга лицето. Не е съпроводен със сърбеж и е бързопреходен, появява се и изчезва за кратко време. Друга проява са подкожните ревматични възли. Те са неболезнени, под 1 см в диаметър и се разполагат върху костните израстъци, ставите и сухожилията.

Нервна система. В някои случаи засягането на нервната система може да бъде единствена проява на заболяването. Възниквна т.н. Chorea minor. Започва като емоционална нестабилност, последвана от неволеви движения на мускулатурата на главата – лицето, езика, горната устна. Рядко се засягат и други части от тялото. Тези движения се засилват при емоционален стрес и преминават при покой и по време на сън. Жените се засягат много по-често.

Общи прояви. Температура, отпадналост, влошено общо състояние, бледост, болки в корема.

Какво е лечението?

На първо място лечението цели елиминиране на стрептококите от организма. Прилага се антибиотик –  Пеницилин или Амоксицилин. При алергия към пеницилин – еритран. При силни болки в ставите е уместен приемът на салицилати – Aspirin или НСПВС. При засягане на сърцето се приемат кортикостероиди (Дехидрокортизон). При наличие на Chorea minor се препоръчва почивка и избягване на емоционални преживявания, които да я провокират, а ако това не е достатъчно – Карбамазепин.