Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Системен лупус еритематодес

Системен лупус еритематодес (СЛЕ) е автоимунно заболяване с мултиорганно засягане, при което настъпва увреждане на тъканите и клетките, поради анормален имунен отговор.

Какви са причините за СЛЕ?

За възникване на СЛЕ е необходимо наличие на генетична предразположеност. Установена е по-висока честота на заболяването при наличие в рода, както и при близнаци. Женският пол е друг предпразполагащ фактор – 90% от болните от СЛЕ са жени. Фактори от околната среда също допринасят за развитие на лупус – употребата на някои медикаменти, излагането на слънчева светлина, инфекции (обсъжда се ролята на Epstein Barr вирусната инфекция), тютюнопушене, употреба на естроген-съдържащи хормонални контрацептиви и хормонална терапия.

Приема се, че СЛЕ възниква при едновременното действие на генетични фактори и фактори на околната среда. Те водят до образуване на антитела, свързването им в имунни комплекси, които се отлагат в тъканите и предизвикват възпалителна реакция.

Патогенетично се установява възпаление на малките артерии и артериоли, наличие на фибриноидна некроза, възпалителни изменения и увреждане на колагена.

Как се проявява СЛЕ?

Мускулно-скелетни прояви. Засягат се ставите под формата на полиартрит, който е преходен и мигрира от една става в друга. Характерно е засягането на ставите на ръцете, китките и коленете. Ставите са оточни и болезнени, сковани, понякога до невъзможност за извършване на движения. Рядко възникват деформации по ръцете и стъпалата. Друга проява е възникването на болки в мускулите(миалгии) и мускулна слабост, а в някои случаи с възпаление.

Кожа. Кожните прояви са изключително разнообразни. Най-характерен за заболяване е т.нар. пеперуден обрив по лицето със засягане на бузите и носа. Често е люспест, фоточувствителен и влошаването му говори за изостряне на болестта. Други възможни локализации на обрива са ушите, брадичката, врата, гърдите, горната част на гърба, задната част на предмишниците. По лигавицата на носа и устната кухина могат да се образуват малки, болезнени язвички. Други вид кожни обриви са точковидните петна по дланите и ходилата. Често е налице оплешивяване.

Бъбреци. Засягането на бъбреците е една от най-тежките прояви на СЛЕ, тъй като е най-честата причина за фатален изход. Проявава се със загуба на белтък, отоци, повишено кръвно налягане и евентуално води до бъбречна недостатъчност. Често, обаче, нефритът остава продължително време безсимптомен, поради което е препоръчително да се прави изследване на урина, когато има съмнение за СЛЕ.

Нервна система. Чест симптом е главоболието, което понякога е мигренозно. Засилването му може да сигнализира за изостряне на болестта. Срещат се още нарушения на паметта, психични отклонения, гърчове. Тежки усложнения са мозъчните кръвоизливи и миелопатия.

Засягане на серозните кухини. Характерно е развитието на плеврит, перикардит, перитонит.

Кръв. Най-често е засягането на еритроцитите в кръвта под формата на анемия. Възможно е да се установи намаление на левкоцитите, което предразполага към по-чести инфекции или намаление на тромбоцитите с повишен риск от кървене.

Стомашно-чревен тракт. Гадене, повръщане, диария, коремна болка понякога са показателни за изостряне на болестта. Понякога е налице увеличаване на черния дроб и слезката. Възпалениета на съдовете на червата може да бъде животозастарашаващо, поради възникване на кървене и др. усложнения.

Очи. Засягат се под формата на конюнктивит, еписклерит, ирит и др. Възпалението на съдовете на ретината и на зрителния нерв са сериозни усложнения, тъй като могат до доведат до слепота за кратко време. Възникването на тези симптоми изисква незабавно приложение на лекарствена терапия.

Какво е лечението?

Лечението е с кортикостероиди, а при по-тежките случаи с имунопотискащи медикаменти. За облекчаване на болките се прилагат НСПВС. При бъбречна недостатъчност – диализа и бъбречна трансплантация.