Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Болка в корема

Леки чревни неудобства, месечен цикъл, през възпален апандисит в по-ранна възраст до по-сериозни проблеми с бъбреци, пикочни пътища, възпаления на панкреаса и язви в по-напреднала възраст – почти всеки човек е изпитвал едно от тези неразположения в определен етап от живота си.

болка-в-коремаКоремната болка е най-често срещаната болка при вътрешните заболявания и е индикатор за проблеми на органите в коремната област.

И това е лесно обяснимо. В коремната кухина са разположени много органи, които могат да бъдат източници на болка, като стомах, жлъчни пътища, задстомашна жлеза, бъбреци и пикочни пътища, черва, вътрешни полови органи. Коремната болка не бива да се подценява, тъй като тя може да е в резултат от леки неразположения, но понякога индикира сериозно за- боляване. При силна коремна болка болният трябва да бъде обездвижен, да не се слага топло или студено на корема, да не се дават болкоуспокояващи, а да се извика лекар, да се установи причината за болката и да се назначи лечение.

При болка в коремната област винаги се налага лекарска консултация, тъй като състоянието може да бъде животозастрашаващо. Това изисква сериозно отношение от болния и околните. При всяка болка в корема трябва да се мисли и действа като при хирургичен корем, докато не се обори като възможна диагноза от лекар.

ВАЖНО: при неустановена причина за болка в корема може да се прилага лечение само със спазмолитици.  Това е изключително важно, защото болкоуспокояващите медикаменти могат да маскират болка, при която се налага спешна хирургична интервенция, което може да забави и усложни лечението. Ненавременното и закъсняло лечение увеличава риска за здравето на пациента.

Спазмолитици, които могат да бъдат закупени без рецепта:

/ No Spa и No Spa Comfort (Sanofi)

/ Duspatalin (Abbot)

/ Buscolysin (Sopharma)

/ Spasmomen (Menarini)

/ Papaverin HCL (Actavis)

/ Buscopan (Boehringer Ing.)

/ Dro Spaz (AdiPharm)

Начин на действие на различните медикаменти:

Спазмолитиците овладяват симптоматиката. Те действат, като отпускат гладката мускулатура и по този начин премахват спазмите, и като резултат от лечението изчезва и самата болка.

Болкоуспокояващите потискат болката. Те действат, като потискат болката, без да лекуват причината за нейното появяване. При хирургичен корем могат да маскират болката, като проблемът остава нелекуван, и да създадат риск за пациента. При коремна болка от неустановен произход не се предписват болкоуспокояващи.

Комбинирани (спазмолитици +болкоуспокояващи). Те са подходящи само при ясно установена от лекар причина за болката, тъй като имат комбиниран ефект. При неустановена причина за коремната болка и съмнения тези медикаменти не се препоръчват.

При болка в корема е важно да се определи:

Локализацията – ниско долу в корема, под лъжичката, около пъпа, в дяснота подребрие и т.н.

Характер – остра, тъпа, коликообразна, епизодична, пареща и т.н.

 

БОЛКАТА В КОРЕМА ПРИ РАЗЛИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Важно е болният да не се самодиагностицира, а да се консултира с лекар.

При силна коремна болка с неустановен произход се прилага само спазмолитик.

Болка в корема при АПАНДИСИТ – Обикновено в началото болката е в горната част на корема, след което се локализира в дясната долна част, излъчваща се към десния крак. Болката е постоянна и дълбаеща, усилваща се при дишане и кашлица. Коремът е подут, но без газове, болният е със затруднено уриниране.

Болка в корема при ОСТЪР ПЕРИТОНИТСилна, постоянна болка в корема, усилваща се при движение, дишане и кашлица. Коремът е силно болезнен и подут, но без газове и изпражнения. Болният може да колабира.

Болка в корема при заболяване на вътрешните ПОЛОВИ ОРГАНИ. При жените болката в долната част на корема се свързва често с остро възпаление на яйчниците, възпаление на тръбите, извънматочна бременност, киста.

Болка в корема при БРЕМЕННОСТ .Болките са в долната част на корема и е възможно да са причинени от извънматочна бременност, контракции и други проблеми с бременността, свързват се с риск от загуба на плода или преждевременно раждане. Налага се незабавна консултация с акушер-гинеколог.

Болка в корема при ДИСМЕНОРЕЯ .Болката е силна и ниско долу в корема, като в някои случаи може да води до временна нетрудоспособност. Обикновено отшумява за 24 часа. Новопоявила се болка по време на и извън менструалния цикъл може да е израз на заболяване и изисква лекарски преглед. По-рядко болка може да се появи при овулация и при предменструален синдром.

Болка в корема при ЧРЕВНИ КОЛИКИ .Често болката се усеща в целия корем, с краткотрайни присвиващи болки около пъпа, в подребрието или в долната област на корема. Коликите често се провокират от храни и се облекчават след газове.

Болка в корема при БЪБРЕЧНА КРИЗА. При бъбречна колика със или без наличие на камъни обикновено болката започва от кръста и пропагира към долната част на корема и слабините.

Болка в корема при ЖЛЪЧНОКАМЕННА БОЛЕСТ и холицистит .Болката се усеща в дясното подребрие и може да се излъчи към кръста или рамото. Силна, присвиваща болка, често с повръщане и втрисане, обикновено след консумация на тлъстини, яйца, запръжки.

Болка в корема при ГАСТРИТ При гастрит има силна и постоянна болка под лъжичката или около пъпа, често с повръщане. При преяждане и развалени храни има силна, режеща болка под лъжичката, с облекчение  след повръщане. При остър медикаментозен гастрит има силна пристъпна болка под лъжичката и гадене.

Болка в корема при ЯЗВЕНА БОЛЕСТ.Болката се излъчва към кръста или сърдечната област и се появява няколко часа след хранене с подправки, пържено, газирано. Често има киселини и  оригване,по-рядко повръщане. Риск от перфорация на язва може да има при внезапна, силна, остра пробождаща болка, шок, студена пот, ускорен пулс, опънати коремни стени.

Болка в корема при ПАНКРЕАТИТ .Силна и непоносима болка около пъпа и лявото подребрие, излъчваща се към кръста. Може да се изпадне в шоково състояние.

Болка в корема при заболяване на ЧЕРНИЯ ДРОБ .Болка в областта на дясното подребрие може да се появи и при всички уголемявания на черния дроб в резултат на заболявания като хепатит, абсцес и др.

**Описаните симптоми и болка са най-често наблюдаваните, но не са изчерпателни. В някои случаи заболяването може да протича и с други симптоми или асимптоматично. Настоящото описание да не се използва за диагностика. При болка в коремната област се препоръчва незабавна консултация с лекар, за да се определи причината за болката.

Източник: списание Софарма