Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Как протича грипът?

Ден 1

Грипът по правило и почти без изключение  започва с температура, главоболие, болки в мускулите, които се появяват внезапно и буквално ви повалят в леглото. Ако ви е възможно, останете в къщи, почивайте максимално, пийте течности течности. Вземете лекарство за облекчаване на симптомите. Старайте се да предпазите останалите членове на семейството си от заразяване, като се “изолирате” в отделна стая, ползвате самостоятелни прибори и избягвате контакт с всякакви общи вещи.

Ако болният е дете или човек в напреднала възраст, задължително потърсете  консултация с лекар. Хората с хронични заболявания и бременните жени носят по-голям риск за развитие на усложнения от грипа. Лекуващият лекар ще прецени дали да предпише антивирусен препарат като Тамифлу и Реленца, които намаляват продължителността на грипа, както и неговата интензивност. Не забравяйте, че тези медикаменти са ефективни само ако приемът им започне не по-късно от 48 часа след началото на грипа. Важно е да съобщите не лекуващия си лекар, ако имате белодробно заболяване, напр. астма преди да започнете прием на противовирусни средства.

Ако някой член на вашето семейство е болен от грип, опитайте се да му осигурите достатъчно покой, необходимото количество течности и медикаменти без рецепта за понижаване на температурата. Не давайте аспирин на деца под 16-годишна възраст.

paranarom aromaДен 2

Трябва да продължите да пазите семейството си от предаване на заразата. Преди да се проявят симптомите на грип, вирусът прекарва известно време в тялото (инкубационен период), и започва да се размножава. Когато започнат симптомите на грипа, вирусът вече се е размножил достатъчно и може да бъде предаден на друг човек. Така че, човек е заразен с вируса известно време преди да го е осъзнал.

За да се намали риска от пренасяне на вируса, всеки член на семейството трябва да си мие ръцете преди и след контакт с болния. Може да използвате антибактериален гел за ръце. Най-добрият начин да предпазите семейството си от заразяване е да не контактувате с останалите му членове, докато сте болни.

Използвайте Пранаром Аромафорс дезинфекциращ спрей за дезинфекция на въздуха. Съдържащите се в него етерични масла притежават антибактериални и антивирусни свойства. Препоръчваме ви Пранаром комбинация за дифузия имуно плюс  –  специално разработена комбинация от етерични масла, която увеличава естествените защитни сили на организма и му помага да се предпази от типичните заболявания през зимния период. Ако в къщи имате малко дете, пречистете въздуха в стаята му с PranaBB оздравяваща смес , която оздравява въздуха, има антимикробно и антивирусно действие.

Ако някой от семейството Ви е с повишен риск да хване грип – хора в напреднала възраст и имунокомпрометирани болни, уведомете семейният лекар. Той може да прецени да изпише противовирусен препарат незвисимо, че човекът може все още да няма симптоми на грип.

Ден 3

Някои от симптомите на грипа вече може да утихват. Ако все още имате кашлица, която Ви притеснява, може да използвате препарати за потискане на кашлицата.

Ако установите изостряне на някои от симптомите, напр. покачване на температурата и затруднено дишане, потърсете лекарска помощ. Това може да говори за бактериална инфекция като усложнение на грипа.

Ден 4

Вероятно вече се чувствате достатъчно добре, за да се върнете към обичайните си дейности. Най-сигурният показател за общото ни състояние е тежестта на симптомите. Обикновено  спадането на температурата, отсъствието на болки в мускулите и кашлица , означава че вече сте достатъчно добре и най-вероятно не сте заразни. Възможностите за предаване на вируса са най-големи през първите два дни, след което драстично намаляват. Може все още да изпитвате известно общо неразположение, но ако липсват други оплаквания, можете постепенно да се върнете към нормалното си ежедневие.

Ден 5

Грипът вече си отива. Организмът ви трябва да се е справил с вируса или значително да е подобрил състоянието си. Възможно е в следващите седмица-две все още да имате кашлица и общо неразположение. Подсилете организма си с добавки, съдържащи ехинацея, котешки нокът, витамини.