Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Облекчаване на болката с лекарства без рецепта и нестероидни

osteohondrozКaк най-правилно да приемаме лекарство за облекчаване на болката?

Лекарствата без рецепта (ОТС)  са безопасни и ефективни, когато биват използвани според указанията. Те, обаче,  могат да причинят сериозни проблеми, ако се използват от хора със специфични заболявания или при едновременен  прием с други медикаменти. Могат да причинят вреда и ако се взимат за по-дълъг период от време или в по-голяма доза, отколкото е посочената в листовката. Затова от изключително значение е да следвате внимателно указанията в листовката. Ако има нещо, което не разбирате винаги се обръщайте към Вашият лекар или фармацевт.

Какво представляват лекарствата за облекчаване на болката и облекчаващите хремата лекарства?

Съществуват 2 категории болкоуспокояващи и облекчаващи хремата ОТС: ацетаминофен (парацетамол) и нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС). Ацетаминофенът се използва за облекчаване на главоболие, мускулни болки и температура. Присъства като съставка и в много други медикаменти като сиропи за кашлица, лекарства при грип и настинка или при болки в синусите.

ОТС нестероидните противовъзпалителни лекарства са предназначени за облекчаване на болката и намаляване на треската (температурата). Включват аспирин, напроксен, кетопрофен и ибупрофен  и също така влизат в състава на много лекарствени продукти за настинка, болки в синусите и алергии.

Как да използвате безопасно тези лекарствата за облекчаване на болката?

Използвани от време на време (понякога) и приемани според указанията в листовката, тези лекарствени продукти са безопасни и ефективни. Преди употреба на който и да е лекарствен продукт без рецепта винаги се информирайте за точната препоръчителна доза. Ако в опаковката е включена мерителна лъжичка (чашка), винаги я използвайте по предназначение.

Какво ще се случи, ако не използвам болкоуспокояващите и облекчаващите хремата лекарства според указанията?

Приемът на прекалено количество ацетаминофен може да предизвика сериозно увреждане на черния дроб, което може да остане незабелязано за няколко дни. НСПВС за някои хора с определени здравословни проблеми може да доведе до поява на стомашно кървене или развитие на бъбречно заболяване.

Какво да правим, ако приемаме повече от едно лекарство?

Съществуват много ОТС медикаменти, съдържащи една и съща активна съставка. Едновременното приемане на няколко лекарства, съдържащи една и съща активна съставка, напр. Болкоуспокояващо заедно с лекарство за настинка, може да доведе до двойно превишаване на препоръчваната дневна доза. Затова е важно да четете листовката и да се информирате за активните съставки. Ако има нещо, което не разбирате винаги се обръщайте към Вашият лекар или фармацевт.