Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Телесната температура показва наличието на заболяване

Телесната температура се контролира от хипоталамуса(структура в мозъка). Нервните клетки в него получават два вида сигнали – едни от периферните нерви, които провеждат информация от терморецепторите в кожата и други от температурата на кръвта в региона. Тези два типа сигнали се сумират в терморегулационния център на хипоталамуса и поддържат нормалната температура.

fluoldНормално телесната температура се поддържа независимо от вариациите в околната среда, защото терморегулаторния център балансира излишното количество топлина, получена при метаболизма на мускулите и черния дроб и загубата на топлина от кожата и белите дробове. При здрави хора на възраст 18-40 години оралната температура е средно 36,8+-0.4 градуса по Целзий. Максималната нормална орална температура е 37.2 в 6 часа сутрин и 37.7 в 16 часа. Следователно сутрешна температура над 37.2 и следобедна над 37.7 се определя като треска(висока температура).  Дневните вариации в температурата се определят в ранно детство.

Нормалната дневна вариация в температурата е около 0.5 градуса по Целзий. При някои хора, възстановяващи се от заболяване, съпроводено с висока температура, тази дневна вариация може да достигне до 1 градуса по Целзий. По време на треска тази дневна вариация също се поддържа, но с по-големи разлики.  С напредването на възрастта обикновено се наблюдава намаляване на способността за развитие на треска  и  едва забележимо покачване на температурата при тежки инфекции.

Ректалната температура е с около 0.4 градуса по-висока от оралната,а температурата в ухото е с около 0.4 градуса по-ниска от оралната.

При жени сутрешната температура е по-ниска в продължение на 2 седмици преди овулация, след което се покачва с 06 градуса по време на овулация и остава така до настъпване на менструация.

Телесната температура се влияе от бременност и някои ендокринни заболявания.

Повишена телесна температура – треска и хипертермия.

Понижена телесна температура – хипотермия

 

 


  • Треска или висока температура при възрастни и деца
  • Хипертермия или топлинен удар – как да се овладеят?
  • Хипотермия (Измръзване) при телесна температура под 35 градуса
  •