Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Хипотермия (Измръзване) при телесна температура под 35 градуса

Хипотермия е състояние на организма, при което телесната температура пада под 35° С.

Измръзването е противоположност на хипертермия, която се получава при топлинен удар.  Причината за измръзването  е продължително излагане на тялото на студ, при което  организмът не може да възстанови изгубената топлина и телесната температура започва да спада. Забавят се всички функции на организма, сърце и дихателната дейност. Появява се безконтролно треперене и дори умствени смущения като загуба на памет, ориентация. Рязко спада жизнеността на целия организъм заради липсата на достатъчно кислород.  Най-тежката проява на общото охлаждане е изпадане в безсъзнание, а когато телесната температура спадне под 22 градуса, настъпва смърт.

Телесната температура се поддържа от част от мозъка, наречена хипоталамус. Тялото създава топлина чрез метаболитните процеси в клетките. Най-много топлина се губи през повърхостта на кожата.  Ако температурата на околната среда спадне значително, тялото може да се наложи да генерира топлина чрез треперене(увеличена мускулна дейност). Но ако загубата на топлина е по-голяма от тази, която произвежда организма, то започва общо охлаждане.

ХипотермияХипотермия най-често е резултат от продължителен престой на студено и невъзможност на облеклото да осигури достатъчно изолация на организма. Бърза хипотермия се причинява от падане в студена вода и само за няколко минути може да бъде фатална.

Рискови фактори

  1. Възрастните хора и малките деца са по-застрашени поради ограничените възможности да генерират топлина.
  2. Злоупотребата с алкохол и наркотици замъглява правилната преценка на човека за обкръжаващата го среда и преценката за студ. Освен това алкохолът предизвиква вазодилатация на кръвоносните съдове в кожата, с което предизвиква отдаване на топлина и пречи на механизма на треперенето, който създава топлина.
  3. Някои заболявания и медикаменти могат да предизвикат хипотермия, като влияят върху механизма на треперенето. Такива са нарушенията в дейността  на щитовидната и надбъбречните жлези, диабет, инсулт, множествна склероза и др. Подобен ефект могат да предизвикат и психиатричните медикаменти.

За да преодолеете симптомите на леко и умерено охлаждане (като треперене например) е достатъчно да влезете в топло помещение, да приемате топли течности, да вземете топъл душ или вана, да консумирате сладки храни.

Как да се предпазим от измръзване?

  1. Носете топли шапка и шал, които да запазят топлината на главата, шията и ушите. Носете ръкавици с 1 пръст, защото така пръстите остават по-топли, отколкото, ако всеки пръст поотделно се топли в ръкавица с 5 пръста.
  2. Облечете няколко леки и топли дрехи една върху друга, вместо една тежка. Сложете върху тялото памучна дреха, върху нея вълнена и най-отгоре дреха, която пази от вятър, дъжд или сняг.
  3.  Бъдете особено внимателни с местата, през които снегът може да „пробие“. Това са най-вече „носовете“ на обувки и ботуши, а по палтата – около шията и китките, както и пръстите на ръкавиците.
  4.  Избягвайте действия и дейности, които могат да ви изпотят, защото мокри дрехи и студено време са опасна комбинация.
  5.  Осигурете си малък термос с топла напитка, но не алкохол.