Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Симптоми на грип

Когато ви тресе и имате болки в гърлото или хрема, можете да смятате, че имате обикновена настинка, но тя рядко води до температура над 38С и ви събаря на легло.  Колкото по-рано установите, че сте хванали грип и реагирате, толкова по-леко ще бъде неговото протичане. Това е от изключително значение за хората с хронични заболявания, които трябва възможно най-рано да вземат съответните мерки поради по-големия риск от усложнения при тях.

flu1Грипът обикновено има сезонност. Той увеличава броя на  пациентите пред лекарските кабинети и е причина за отсъствие на много хора  от училище или работа, поради неразположение. Засягането на големи групи хора от грип се нарича грипна епидемия. Често в такива случаи, с цел предотвратяване на инфекцията, Министерството на здравеопазването взема мерки за ограничаване на контактите между хората от определена група – преустановяват се учебни часове, посещения в ясли и детски градини.

Какви са симптомите на грип?

За разлика от настинката, грипът започва внезапно с треска, общо неразположение, главоболие и болки в мускулите. Симптомите на грип включват:

–          висока температура

–          болки в мускулите и ставите и около очите

–          обща слабост

–          болнав вид с топла, зачервена кожа и зачервени очи

–          главоболие

–          суха кашлица

–          болки в гърлото

–          течение от носа

–          диария или други разстройства на храносмилането

Какви са усложненията на грипа?

Има някои рискови групи, при които по-често възникват усложнения. Такива рискови групи са болните от диабет, астма, сърдечна недостатъчност и други хронични заболявания на сърцето, белите дробове, бъбреците, черния дроб.

Възможни усложнения при грип са:

–          бактериална пневмония

–          ушни инфекции

–          синузит

–          дехидратация

–          влошаване на предишно хронично заболяване