Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Захарен диабет

diabetДиабетът е хронично заболяване, характеризиращо  се с нарушена въглехидратна, мастна и белтъчна обмяна вследствие на абсолютна или относителна инсулинова недостатъчност.

Засяга почти еднакво мъже и жени, най-често на възраст от 40 до 60 години.

Инсулинът е хормон, който се произвежда в панкреаса и е наричан още задстомашна жлеза поради своето разположение. Панкреасът е представен от две части – външносекреторна, свързана с храносмилането и вътрешносекреторна, представена от островите на Лангерханс. Те представляват струпвания на клетки, а общият им брой е около 1-2 милиона. В тези острови се намират В-клетките, които произвеждат инсулин. Неговата роля е да намалява нивото на глюкозата в кръвта. Друг вид клетки в Лангерхансовите острови са А-клетките, които синтезират глюкагон – хормон с противоположно на инсулина действие, повишава нивото на глюкозата в кръвта. Така тези два хормона са свързани с регулацията на въглехидратната обмяна, като инсулинът увеличава пропускливостта на клетъчните мембрани за глюкоза и стимулира оползотворяването й, както и превръщането й в гликоген. За да осъществи своя ефект, той се свързва със специфични инсулинови рецептори. Когато не се произвежда достатъчно инсулин или тъканите не се поддават на неговото действие, настъпва захарен диабет с хипергликемия – повишено ниво на глюкоза в кръвта и глюкозурия – поява на захар в урината.

В по-голямата част от случаите диабетът е генетичнообусовен, наследствен. По-рядко се развива вторично при други заболявания на панкреаса, тумори, хронична надбъбречна недостатъчност, хемохроматоза.

Клинично са обособени два основни типа диабет:

Инсулинозависим диабет или диабет тип I: характерен е за детската и юношеската възраст. Проявява се с т.нар. „големи симптоми“ – повишен апетит, жажда, повишено уриниране. Възниква при автоимунно разрушаване на В-клетките в панкреаса или дефект в синтеза на инсулин.

Инсулинонезависим диабет или диабет тип II: среща се над 40 годишна възраст. Често еволюира безсимптонно. Продукцията на инсулин е нормална, но той не може да окаже своя ефект поради резистентност на инсулиновите рецептори.

Продължително протичащият диабет води до тежки поражения в съдовата система!

Приблизително при 75% от възрастните болни с захарен диабет се установява атеросклероза. В стените на кръвоносните съдове се натрупват липиди, които водят до задебеляването им и стеснението на техните просвети, затруднявайки кръвоснабдяването на органите. Атеросклерозата при диабет поразява най-тежко коронарните (артериите на сърцето), мозъчните артерии и артериите на долните крайници. Това увеличава риска от сърдечен и мозъчен инфаркт, както и гангрена на долните крайници.

При еднакви други условия честотата на сърдечния инфаркт при диабетици е два пъти по-висока в сравнение с недиабетици. Увеличена е и честотата на мозъчния инфаркт, но най-висок – над 100 пъти, е рискът от гангрена на долните крайници.

Освен артериите диабетът засяга и малките съдове – артериоли, капиляри и венули, т.нар. диабетна микроангиопатия.

Диабетната ретинопатия възниква при засягане на малките съдове в ретината от диабета. Във възрастовата група от 20 до 70 години диабетната ретинопатия е една от водещите причини за слепота. Обикновено се развива 10-15 години след началото на диабета и зависи от метаболитния контрол и възрастта на пациента. Често в ретината се установяват кръвоизливи. Усложенения на диабетната ретинопатия са силно намаляване на зрението до слепота, катаракта, глаукома, отлепване на ретината.

Засягането на бъбречните съдове е причина за възникване на диабетна нефропатия. Около 5 години след началото на диабета, а понякога още при диагностицирането му се установява загуба на белтък с урината. В началото тя е минимална, но с течение на времето се увеличава и настъпва необратимо влошаване на бъбречната функция, водещо до хронична бъбречна недостатъчност за около 10-15 години.

Диабетна полиневропатия се развива в резултат на засягане на предните и задните коренчета на гръбначния мозък и периферните нерви. Това може да е причина за нарушена функция на пикочния мехур и затрудненото му изпразване, което води до задръжка на урина и предразположение към уроинфекции, напр. пиелонефрит. Освен това като израз на диабетната невропатия при около 30% от болните от диабет се установява еректилна дисфункция.

Като цяло при диабетиците се наблюдава повишена склонност към инфекции, които могат да се усложнят със сепсис. Характерно е изпадането на зъбите.

Смърт може да настъпи от остър миокарден инфаркт, мозъчен инфаркт, хронична бъбречна недостатъчност, диабетна кома, сепсис или друг тежък инфекциозен процес. Гангрената на долните крайници е честа причина за тяхната ампутация.

Лечение

Захарният диабет изисква продължително лечение и постоянен контрол на пациента. Лечението е комплексно – лекарства за лечение на захарния диабет и лекарства за лечение на неговите усложнения. Трябва да се спазва строг диетичен режим и да се прави профилактика на очакваните усложнения. Съществува риск от предозиране на антидиабетичните средства и възникване на хипогликемия, за което пациентът трябва да бъде предупреден от лекуващия лекар.

Инсулинови препарати: с тях се лекува инсулинозависим диабет, диабетна кома, инсулинонезависим диабет при невъзможност да се постигне добър гликемичен контрал. Биват човешки, говежди и свински. Основните инсулинови препарати са Actrapid, Humulin R, Exubera, Humulin M, Humulin N, Mixtard, Insultard, Levemir, Lantus.

Инсулинови аналози: представляват инсулинови препарати, които се получават чрез промяна в химичната структура на човешкия инсулин. Такива са Humalog, NovoRapid, Glargine, Detemir.

Съществуват още инсулинови смеси и инсулинови аналогови смеси.

За лечение на диабет тип II се прилагат медикаменти, които стимулират инсулиновата секреция и повишават използването на глюкоза. Към тази група спадат препаратите Maninil, Minidiab, Glucotrol XL, Diaprel MR, NovoNorm, Starlix, Siofor, Avandia, Glucobay, Byetta, Januvia.

Шуслерови соли при диабет

Витамини за диабетици

Глюкомери


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.