Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Кашлица

Кашлицата е важен защитен механизъм на дихателните пътища и белите дробове. Кашличният рефлекс може да бъде предизвикан от механични и химични стимули и се контролира от център на кашлицата в мозъка. Включва поредица от неволеви мускулни движения: свиване на гласните връзки, контракция на дихателните мускули, при което вътрегръдното налягане се повишава до 300 mmHg, последвано от внезапно отпускане на гласните връзки и бързо освобождаване на въздух от гръдния кош.

asthmaКогато  кашляте, вие  се изчиствате от задържани секрети или аспириран материал, които иначе биха създали условия за  развитие на инфекции и други дихателни нарушения.

От друга страна силната кашлица може да доведе до усложнения, като мускулни болки, фрактури на ребра, влошаване на хернии, изпускане на урина и др.

Кашлицата е една от най-честите причини, поради която хората посещават лекар.  Най-често се предизвиква от инфекция – бактериална или вирусна. Възможни неинфекциозни причини са:

Острата кашлица продължава по-малко от 3 седмици и най-често се дължи на инфекции на дихателните пътища, аспирация на материал, инхалация на дразнещи химикали или пушек.

Подострата кашлица – от 3 до 8 седмици, често е в резултат на трахеобронхит.

Хроничната кашлица – повече от 8 седмици, може да се предизвика от голям брой болести на сърдечно-съдовата и дихателната система. Независимо от причината често се влошава при лягане , при физическо натоварване или при говорене и се подобрява при сън.  Кашлица при хроничен бронхит при дългогодишни пушачи рядко кара пациентите да потърсят лекарска помощ. Тя трае няколко секунди до минути и не създава дискомфорт.

Кашлицата може да бъде суха или влажна. Сухата кашлица обикновено се чувства като сърбеж в гърлото, който предизвиква изкашляне. Наблюдава се при възпаление на гърлото и горните дихателни пътища. Не се отделят храчки. Тя е чест симптом при грип и настинка.

Влажната кашлица е съпроводена с отделяне на храчки. Тя е полезна, защото изчиства секретите от белите дробове.

Кашлицата често  е симптом на инфекция обикновено на горните дихателни  пътища, а при по-тежки случаи може да бъде и  симптом на инфекция на белите дробове напр. пневмония.

При  инфекция на горните дихателни пътища  кашлицата може да е единствен симптом и  да не е съпроводена с висока температура и като цяло да се чувствате добре.

В случай на пневмония  общото ви състояние е влошено, може да имате висока температура, главоболие, болки в мускулите, може да отделяте цветни храчки, въпреки че това е възможно и при инфекции на горните дихателни пътища.

Ако инфекцията е предизвикана от вирус, кашлицата може да е съпроводена с течение от носа, кихане и болки в гърлото.

Кашлицата обикновено продължава от 2 до 3 седмици.

Потърсете лекар:

  • Ако кашлицата се влошава или продължава повече от 3 седмици
  • Ако имате кръв в храчките
  • Ако дишате трудно
  • Ако имате гръдна болка
  • Ако имате друго белодробно заболяване, напр. ХОББ  или астма,
  • Ако сте родител и виждате, че детето ви диша трудно и е по-летаргично.
  • Ако кашлицата не се влошава, но продължава няколко седмици,  особено ако сте пушач.