Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Плеврит /Pleuritis/

Плевритът е възпаление на плеврата със или без събиране на ескудат. Плеврата е тънка мембрана от два слоя. Единият слой е по вътрешната част на стената на гръдния кош. Другият слой покрива белите дробове. Между двата слоя на плеврата (плевралната кухина) има малко количество течност. Тази течност действа като смазочно масло между белите дробове и гръдната стена при движението им при дишане.

бронхитПлевритът или други проблеми, засягащи плеврата, могат да доведат до плеврална болка в гърдите. Това обикновено е остра пронизваща болка. Тя може да се чувства навсякъде в гърдите, в зависимост от мястото на възпалението. Болката се влошава от дишане или кашлица, тъй като това предизвиква триене на двете части на възпаление.

Сух плерит /Pleuritis sicca/

Сухият плеврит е вторично заболяване при туберколоза, пневмония, белодробен инфаркт и др. Може да протече и безсимптомно. Най-важният симпом е бодежът, който е резултат на триенето на покритите с фибрин плеврални листове и дразненето на нервните рецептори в париеталната плевра. Бодежът е локализиран на едно място, услива се при дишане, кашлица, прозяване. В повечето случаи се появява суха кашлица.

Сухият плеврит трае 1-2 седмици и може да еволюира до есудативен плеврит.

Есудативен плеврит /Pleuritis exsudativa/

Причина за есудативен плеврит може да бъде пневмония, кръвни съсиреци в белите дробове (белодробна емболия), наранявания на гръдния кош, колабирал бял дроб (пневмоторакс), тумори на белия дроб, както и възпаление, свързани с някои форми на артрит. Болестта започва или след сух плеврит или на фона на друго , предшестващо заболяване. Освен бодежите се наблюдава отпадналост, загуба на апетит, обилно потене.

Задължително посетете  лекар, ако усещате в гърдите:
• Болка, която се развива бавно в продължение на няколко дни или седмици.
• Болка, която не се облекчава и след няколко дни.
• Задух (недостиг на въздух) или други затруднения в дишането.
• Кашлица с  кръв.
• Всеки друг симптом, за който не сте сигурни или не можете да си обясните.

За диагностициране на плеврит се назначава рентгенография на гръден кош и лечението е в пряка връзка с причината на заболяването.


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.