Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Бронхопневмония /Bronchopneumonia/

Бронхопневмония е почти винаги вторично заболяване. Характеризира се с образуването на единични или множество възпалителни огнища.

бронхопневмонияОт бронхопневмония боледуват преди всичко деца и старци, изтощени болни, алкохолици, парализирани и оперирани. Бронхопневмонията често възниква в хода на други болести: грип, коклюш, морбили, варицела, бронхит и др.

Бронхопневмония обикновено започва и се развива постепенно. На фона на симптомите на другото заболяване температурата се повишава със студени тръпки до 39-40 градуса. В много случаи, обаче, тя може да бъде субфебрилна или даже нормална.

Общото състояние на болния се влошава, кашлицата се засилва, понякога се появяват бодежи. Храчките са слузно-гнойни, сърдечната дейност е учестена, а кръвното налягане – снижено. Долавят се дребни звънливи хрипове.

Лечението от пневмония на малки деца, старци и хронично болни се извършва в болнично заведение. Храната трябва да бъде лесно смилаема, с прием на много течности.

Лечението се провежда най-често с пеницилинови антибиотици, а при интерстициалните пневмонии с тетрациклинови антибиотици.

При всички положения се прави антибиограма.

Наред с антибактериалното лечение при упорита кашлица, трудна експекторация и задух се назначават отхрачващи препарати. За понижаване на температурата – антипиретици

Усложненията от пневмонията са разнообразни, като могат да засегнат както белия дроб, така и сърцето.


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.