Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Интерстициална пневмония /Pneumonia interstitialis/Към интерстицианите пневмонии спадат вирусните (при грип, морбили, варицела и др.), първичната атипи1на пневмония, Q-треката.

Причинители са вируси(грипни, аденовируси, пикновируси, причинители на морбили, варицела и др.), микоплазми, рикетници, хламидии.

Интерсициалните пневмонии са силно заразни. Предават се предимно по въздушно-капков и контактен път. Твърде често са под формата на масови заболявания.

Характерно за тези пневмонии е грипоподобното начало. Температурата бързо се повишава и в много случаи достига 39-40 градуса. Появяват се главоболие, мускулни и ставни болки, отпадналост, загуба на апетит. В едни случаи се наблюдава безсъние, а в други сънливост.  Появява св кашлица с оскъдна експекторация. Може да ма диария.

Лечението от пневмония на малки деца, старци и хронично болни се извършва в болнично заведение. Храната трябва да бъде лесно смилаема, с прием на много течности.

Лечението се провежда най-често с пеницилинови антибиотици, а при интерстициалните пневмонии с тетрациклинови антибиотици.

При всички положения се прави антибиограма.

Наред с антибактериалното лечение при упорита кашлица, трудна експекторация и задух се назначават отхрачващи препарати. За понижаване на температурата – антипиретици

Лобарна(крупозна) пневмония

Интерстициална пневмония

 


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.