Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Лобарната (крупозна) пневмония

Лобарната (крупозна) пневмония се причинява от бактериални агенти и е фибринозно възпаление на белия дроб, което обхваща цял лоб или 1-2 сегмента.
В голям процент от случаите лобарната пневмония се причинява от Diplococcus pneumoniae. Това дава основание да се говори за пневмококова пневмония. Пневмококите се намират в устната кухина и горните дихателни пътища и у здрави хора.

Разпространението на инфекцията става по въздушно-капков път. При незначителна част от случаите лобарната пневмония може да бъде причинена от други бактерии.

пневмонияПредразполагащи моменти за развитието на тази болест са простудата, физическата и умствена преумора, лошото хранене, изтощението, травмите на гръдния кош, намаляване на защитните сили при и след някои заболявания, сърдечната декомпенсация и др.

Пневмонията засяга десния среден или един от долните лобове на белите дробове. По кръвен и лимфен път бактериите проникват в целия организъм.

Болестта се среща по-често през студените и влажни месеци. Започва внезапно със силно разтрисане. Температурата се покачва до 39-40 градуса и така с незначителни сутрешни понижения се задържа за дълго. Заедно с втрисанията се появяват бодежи в гръдния кош.

Бодежите са най-силни в началото на болестта, усилват се при дълбоко дишане, при кихане и кашлица. Нерядко втрисането и бодежите са съпроводени с гадене и обилно повръщане. Важен симптом е кашлицата, която през първите 1-2 дни е суха и мъчителна.

Болният страда от главоболие, значителна отпадналост, липса на апетит, силна жажда, безсъние.

Усложненията от пневмонията са разнообразни, като могат да засегнат както белия дроб, така и сърцето.

Лечението от пневмония на малки деца, старци и хронично болни се извършва в болнично заведение. Храната трябва да бъде лесно смилаема, с прием на много течности.

Лечението се провежда най-често с пеницилинови антибиотици, а при интерстициалните пневмонии с тетрациклинови антибиотици. При всички положения се прави антибиограма.

Наред с антибактериалното лечение при упорита кашлица, трудна експекторация и задух се назначават отхрачващи препарати. За понижаване на температурата – антипиретици.