Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Хрема (Ринит)

Остър ринит                            Хроничен ринит

Лечение на ринит                   Лечение на алергичен ринит /сенна хрема/

Хремата е възпаление на лигавицата на носа. Причините за това възпаление могат да бъдат различни: охлаждане, инфекции, алергени, промени в хормоналните нива и др.

flu1При настинка в резултат на охлаждане, в носа, както и в другите периферни части на тялото (пръстите на ръцете и краката) започва последователно свиване и отпускане на малките кръвоносни съдове.

Целта на тези циклични изменения е да се предотврати загубата на топлина (при свиване на съдовете), а от друга страна да не се допусне съществено намаление на доставките на хранителни вещества и кислород в клетките(периодичното разширение).

В резултат на всичко това се образува рефлекторен оток на лигавицата на носа, който затруднява дишането и нарушава работата на слузните жлези, което се проявява с усещане за сухота и раздразнение(кихане).

Ако носът е подложен на атаката на вируси, чието размножаване се благоприятства при общо охлаждане и отслабен имунитет, възниква локален отговор. Той се изразява в повишаване на пропускливостта на кръвоносните съдове и излив на кръвна плазма в съседните тъкани (оток).Притокът на кръв в областа на възпалението подпомага активацията на жлезите, произвеждащи слуз. Появяват се обилни воднисти течения.

Възможно е намаляване на чувствителността към различни аромати, тъй като отокът пречи на нормалната работа на обонятелните рецептори. Тези изменения могат да засегнат и лигавицата на Евстахиевите тръби, свързващи носа и ушите и общия носно-слъзен канал, което се проявява съответно със заглушаване на слуха и сълзотечение.

Бактериите също могат да бъдат причинители на хрема. Понякога те действат самостоятелно, но в повечето случаи инфекцията е вторична и следва вирусната. Именно те са причината, поради която след значително подобрение на общото състояние, възстановяване на носовото дишане и обоняние, изведнъж се появява зеленикаво гъсто течение от носа.

Лечение.

Съществува шега, че лекуваната настинка минава за седмица, а нелекуваната за 7 дни.

Истината е, че когато човек е със стабилен имунитет и при подходящо лечение, може да се спаси от хремата за 2-3 дни. От друга страна, ако хремата не се лекува, собствените защитни сили на организма могат да се окажат недостатъчни и хремата да продължи до месец. Продължителната хрема е една от причините за развитие на хроничен ринит, който може да доведе до синузит. Съществуват множество фармацевтични решения за тези проблеми. Хомеопатичните продукти за лечение на синузит са безвредни и могат да се използват и за профилактика. Цинабсин помага и при остра и про хронична хрема,


  • Хроничният ринит води до затрудненото носово дишане
  • Острият ринит влошава вкусовите и обонятелните усещания
  •