Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Острият ринит влошава вкусовите и обонятелните усещания

Острият ринит е най-разпространеното заболяване сред хората. Причинява се от най-различни инфекциозни агенти: вируси(коронавируси, аденовируси), бактерии, гъбички. Предразполагащи фактори за развитие на остра хрема са преохлаждане на организма,което води до отслабване на естествените защитни сили, преумора, професионални вредности. В резултат на това, нормалните обитатели на носната кухина стават патогенни и започват да се размножават.

Острият ринит обикновено протича в три стадия – сухо дразнене (суха фаза), серозно течение (влажна фаза), слузно-гнойно течение (гнойна фаза).

Сухата фаза продължава кратко, обикновено няколко часа, рядко 1-2 дни. Това е времето, когато имате неприятни усещания в носа като дразнене и горене, може да започнете  неудържимо да  кихате, може да получите сълзене от очите. Едновременно с това може да изпитате главоболие, отпадналост, леко повишение на температурата.Кръвоносните съдове на литавицата са разширени и препълнени с кръв (т.нар. хиперемия), а самата лигавица е суха.

След това се появява оток, носните ходове се стесняват, носното дишане се затруднява. Възможно да се загубите вкусовите и обонятелните си усещания.

Влажната фаза започва след развитието на горните симптоми. От разширените и препълнени малки кръвоносни съдове, чиято пропускливост е повишена в условията на възпаление, започва излив на плазма. Образуващата се в резултат на този процес серозна течност, пропива в съседните тъкани. Едновременно с това възпалението води до усилена секреция на носните жлези. Носната лигавица е силно оточна и се отделя  обилно слузно течение от нос. Отделяният секрет съдържа вещества, който дразнят кожата на носа и горната устна и предизвикват разязвяване и зачервяване.

При наличие на здрав имунитет, острият ринит може самостоятелно да премине за 2-3 дни. В противен случай,  на 4-5 ден заболяването влиза в гнойна фаза. Течението от носа става жълто-зелено, което е свързано с появата в него на клетки на острото възпаление (левкоцити) и откъснати клетки от епитела. В следващите няколко дни може да се наблюдава намаление в продукцията на секрета, възстановяване на носовото дишане, подобряване на общото състояние и след 8-14 дни – излекуване. При отсъствие на адекватно лечение и при слаб имунитет, хрематаможе да продължи над 3-4 седмици и да се превърне в хронично.

Изражението и продължителността на симптомите зависят от състоянието на лигавицата на носа. Ако тя е атрофична, те ще бъдат по-слабо изразени и острият период по-кратък, а при хипертрофия ще бъдат по-изразени и течението по-продължително. На фона на острата хрема може да възникне застой в ушите и намаление на слуха. Това е свързано с разпространение на възпалението по евстахиевите тръби, които се отварят в носоглътката. Възпалението пречи на нормалното им отваряне, в резултат на което в тъпанчевата мембрана на ухото се създава отрицателно налягане и се нарушава предаването на звуците.

При деца острият ринит води до развитие на назофарингит и остър среден отит.

Симптомите на острия ринит можете да облекчите с капки и спрейове против хрема. Те най-често съдържат ксилометазолин или оксиксилометазолин.

Хрема (Ринит)

Хроничен ринит

Лечение на ринит