Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Хроничният ринит води до затрудненото носово дишане

Хроничният ринит се получава обикновено в следствие на често повтарящ се остър ринит. Други причини за развитието му са:

– промени в анатомията на носа, напр. изкривена носна преграда;

– продължително въздействие върху лигавицата на носа на дразнещи фактори като прах и вредни изпарения;

– физически фактори на обкръжаващата среда, напр. сух, горещ или много студен възду;х

– заболяване на околоносните кухини и гърлото – хроничен тонзилит, синузит и др.

– алергия;

– нарушения в кръвообращението на лигавицата на носа при заболявания като хипертония, дисменория, алкохолизъм, болести на бъбреците и др;.

– прием на някои лекарства като съдоразширяващи, които се използват при лечение на хипертонична болест или капки в носа със съдосвиващ ефект.

Ако дълго време накапвате в носа си капки със съдосвиващо действие, може да предизвикате раздразнение на лигавицата на носната кухина и да развиете  вазомоторен ринит. Поради тази причина ви препоръчваме да не употребявате капки за нос със съдосвиващо действие ( като ксилометазолин, оксиметазолин и др.) за  повече от 5-7 дни.

Хроничен катарален ринит

Типично за него е затрудненото носово дишане, което понякога напълно преминава, а след това се появява отново, напр. през зимата, когато излезете навън и вдишате на студен въздух. Обикновено по-запушена е едната половина на носа. Например, ако спите  на една страна, то носовото дишане в по-голяма степен е затруднено от тази страна, на която той лежите. Течението от носа обикновено е умерено и слузно, но може да стане обилно и гнойно при обостряне. Понякога се наблюдава нарушение в обонянието, което е свързано с увеличение на количеството произведена слуз.

Хроничен хипертрофичен ринит

За този тип ринит говорим, когато на фона на хронично възпаление, настъпва разрастване на лигавицата на носа. Разрастналата лигавица силно затруднява носното дишате и може дори да го направи невъзможно, поради закриване на носните ходове, което принуждава човек да диша постоянно през устата. Възможно е дори да се стигне до запушване на общия носово-слъзен канал, което се изразява в постоянно сълзотечение, несвързано с емоциите и се развива възпаление на слъзната торбичка и конюнктивит . При хипертрофия на лигавицата на задните носни конхи, съществува риск от развитие на отосалпингит. Течението от носа обикновено е слузно-гнойно, нарушава се обонянието, вкуса и гласа. Нерядко се появява и главоболие.

Хроничен атрофичен ринит

Атрофията е изтъняване на лигавицата на носа, съпроводено с разширение на носните ходове. Много често лигавицата изтънява само в дихателната част на носа. Често атрофичния ринит се съпровожда с чувство за сухота в носа и гърлото, сърбеж. От носа се отделя гъста слуз, която при изсъхване образува корички, може да затрудни носовото дишане и обонянието. При опит да се махнат коричките, може да се нарани лигавицата, при което се образуват ранички и малки кръвотечения.

Една от най-неприятните форми на атрофичния ринит е зловонната хрема – озена. Тя е съпроводена с образуване в носа на дебели кори с неприятен задушаващ мирис. Болните не усещат собствената си миризма, поради атрофия на лигавицата и обонятелната част на носа. В носовата област се нарушава баланса на микроорганизмите, засилват се дистрофичните процеси, увеличава се сухотата и независимо от разширението на носната кухина, носовото дишане се затруднява.

Алергичен ринит

При този вид ринит течението от носа е воднисто. В носа възниква чувство на изгаряне и сърбеж, съпроводени с пристъпи на неудържимо кихане.  Алергичният ринит може да бъде целогодишен(към домашен прах, домашни животни) или сезонен(към полени).

Вазомоторен ринит

Тази хрема е с типична триада симптоми: пристъпообразно кихане, обилно воднисто течение от носа и затруднено носово дишане. Тези симптоми не са постоянно, често възникват след събуждане или при резки промени в температурата на въздуха, при преумора и стрес, при повишено артериално налягане. Те не са свързани с възпаление на лигавицата или с алергична реакция, а са резултат от нарушения във функциите на вегетативната нервна система. Не рядко вазомоторният ринит води до влошаване на общото състояние и на съня.

Хрема

Остър ринит

Лечение на ринит

Лечение на сенна хрема