Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Хроничен бронхит /Bronchitis chronica/

Хроничният бронхит е заболяване, което се характеризира с кашлицани експекторация, проявяващи се в течение най-малко на три последователни месеца поне през две години наред. Той е изключително често срещано заболяване. Мъжете боледуват по-често от жените.

Причинители:
1. Инфекциозни агенти Diplococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, по-рядко стафилококи и стрептококи. Напоследък се приема, че бактериалната инфекция обикновено се предхожда от вирусна инвазия и увреждане на бронхиалната лигавица.
2. Замърсяване на въздуха с газове на двигатели с вътрешно горене.
3. Професионални вредности – прахове, пари при работа в мини, леярни цехове, текстилни заводи.
4. Тютюнопушене.
5. Климатични и метеорологични фактори – влажен и студен въздух, мъгли,резки температурни промени.

Симптоми:

хроничен бронхитКашлица и експекторация. Кашлицата може да бъде суха и мъчителна или с обилна експекторация. Кашлицата и експекторацията се засилват през студените и влажни месеци на годината. През сухите и топли месеци може и да изчезнат нацяло.

С течение на времето периодите на подобрение се скъсяват, а обострянията стават по-чести и по-продължителни. В по-късните стадии се появява леко заморяване и задух при физически усилия, а в последствие – дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност със задух, отоци и цианоза.

Най-честите усложнения на хроничния бронхит са белодробния емфизем, пневмониите, белодробното сърце и сърдечната декомпенсация, хроничната дихателна недостатъчност, белодробния тромбоемболизъм и стомашно-чревните кръвоизливи. Заболяването продължава с години и има прогресиращ  ход.

 Лечение:  

Основното лечение е насочено към отстраняване на вредните фактори и овладяване на инфекцията. Ето защо при болните с  хроничен бронхит борбата с вирусните инфекции е от първостепенно значение. Напоследък с успех се прилагат различни видове противогрипни ваксини.
При наличие на гнойни храчки, даже и без повишена температура, се налага активно антибактериално лечение. С оглед подобряване проходимостта на бронхите се прилагат различни бронходилататори.

 


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.