Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Гъбички по кожата и ноктите на краката

Микозата се причинява от гъбички, наречени дерматофити, които растат върху или в най-горния слой на кожата. Те виреят във влажни и топли среди и се хранят с кератин ( протеин, открит в косата , ноктите и кожата).

Микозата може да се разпространява чрез директен контакт с инфекцията и от кожни частици, оставащи на кърпи, обувки, подове в душ кабини и съблекални, както и около плувни басейни. Разходки на бос крак в банята на фитнеса или около басейна  увеличават шанса за развитие на микоза. Рискът от развитие на микоза зависи  и от индивидуалната чувствителност. Например, хора, които имат диабет , са с повишен риск.

Симптоми:

 • –      лющеща се кожа на стъпалата на краката.
 • –      неприятна миризма на крака.
 • –      малки сърбящи мехурчета или мехури по стъпалата на краката.

Още при първите признаци на сърбеж по краката е добре да се приемат мерки за предотвратяване на развитието на гъбички по кожата и ноктите на краката – добра хигиена и използване на противогъбични продукти.

Ако не се лекува правилно и навреме, микозата може да бъде много упорита. Дори при лечение с медикаменти може да се наложи продължителност на прилагането няколко седмици, за да се избегне рецидив. Освен това нелекуваната микоза може да се разпространи по ноктите на краката, дланите на ръцете и по други части от тялото и да доведе до усложнения като бактериална инфекция например.

Съвети за лична хигиена:

 • –      Мийте  краката си  често с вода и сапун и обилно ги изплаквайте.
 • –      След измиване, подсушете краката си, като обърнете специално внимание на зоните между пръстите.
 • –      Използвайте пудри за крака против изпотяване.
 • –      Носете чисти памучни чорапи.
 • –      Избягвайте плътно затварящи се обувки, особено през лятото.
 • –      Сменяйте редовно обувките и чорапите, за да запазите краката си сухи,  .
 • –      Не споделяйте вашите хавлии, обувки, чорапи, пантофи и чехли  с друг и следете те да са сухи.

Лечение с медикаменти

Препаратите за лечение на гъбички по кожата и ноктите на краката могат да бъдат под формата на кремове (гелове), спрейове, разтвори, прахове и таблетки. Лечението с препарати за външно приложение обикновено не изисква консултация с лекар, докато таблетките за вътрешен прием задължително се предписват от лекар. Пероралното лечение се препоръчва само за тежки случаи на инфекция и за лица над 16 години.

Най-разпространените продукти без лекарско предписание са тези, съдържащи  тербинафин (Lamisil, Myconafin, Fungofin), нафтифин (Exoderil), клотримазол (Canesten), бифоназол (Canespor).

Как да използвате противогъбични лекарства

 • –      Противогъбичното лекарство се нанася директно върху засегнатия участък и  зоната около него (4-6см).а. Кожата трябва да е напълно суха.
 • –      Винаги измивайте ръцете си преди и след прилагането на лечение.
 • –      Спазвайте стриктно инструкцията за употреба на самият лекарствен продукт.

Подходящи продукти при гъбички по ноктите се лаковете против гъбички Екзодерил Нейлнер лак 2 в 1 лечение на гъбички по ноктите и  Батрафен лак. Използването на тези продукти е за период от 6 месеца до напълното израстване на новия нокът. Не забравяйте, че гъбичките са изключително упорито заболяване и е необходимо постоянство, за да се справите с тях!

Паралелно с лекарствените продукти могат да се използват и хомеопатични лекарства, като  Шуслерови соли.

При всички случаи на повтаряща се  инфекция се обърнете към вашия лекар.

Продукти против гъбички по кожата и ноктите

 


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.