Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Ухапвания от насекоми

Основните класове насекоми, които хапят включват: акари, паяци, кърлежи, стоножки, комари, мухи, бълхи, мравки, пчели, оси, въшки, дървеници.

Реакцията, която настъпва след ухапване от насекомо, зависи от неговия вид, възрастта на индивида и дали това е първото му ухапване от този вид насекомо.

Насекомите не само хапят, но освен това могат да предизвикат контактен дерматит или раздразване на кожата. В повечето случае организмът реагира не на самото ухапване, а на слюнката или отровата, която отделя насекомото.

При първо ухапване обикновено не настъпва никаква реакция, но след повторни ухапвания организмът развива чувствителност към дадения причинител. След многократни ухапвания тялото ни реагира бурно на всяко следващо, което е причина за бързо настъпващия обрив и сърбеж в следващите 24 часа.

Вида на ухапванията зависи от хранителните навици на причинителя, напр. комарите по-често хапят по веднъж, докато за бълхите са характерни множество ухапвания. Паяците предизвикват червен обрив и малка язва. В някои случаи, както е при ухапването от пчела, е възможно да възникне тежка алергична реакция, известна като анафилактичен шок. Това състояние изисква бърза медицинска намеса, поради което ако забележите някои от следните симптоми, не се колебайте да посетите Вашия лекар:

-ако изпитвате затруднения при дишане

-ако сте бледи, потите се, студено Ви е и се чувствате замаяни

-ако се чувствате сякаш имате настинка

-ако страдате от главоболие или Ви се гади

-ако сте изпадали в анафилактичен шок при предишно ухапване от насекомо

Съвети за домашно лечение:

При ухапване от пчела жилото се премахва като кожата внимателно се остъргва с предварително почистено острие на нож. Кърлежите се отсраняват с пинцета, поставена максимално близо до кожата, но манипулацията крие риск от скъсване на кърлежа, поради което е най-добре да се извърши от специалист.

Приемането на антихистамини през устата, студените компреси и успокояващите лосиони намаляват сърбежа при ухапване от каквото и да е насекомо.

В случай на множествени ухапвания, които предизвикват силно подуване и сърбеж, се прилагат кортикостероиди, но те могат да се използват само за кратък период от време.

Потърсете лекар ако раната от ухапване се инфектира, около ухапването има оток, червенина и е изключително болезнено или ако имато множесто ухапвания около очите.

Как да се предпазим?

Ако сте по цял ден навън, опазването от насекомите може да се окаже почти непосилна задача.

Най-ефективният метод е използването на репеленти и носенето на защитно облекло. Репелентите предпазват от комари, мухи, бълхи и кърлежи и трябва да се използват задължително на местата, където тези насекоми за разпространени.

Не забравяйте да обезпаразитявате домашните си любимци, които също могат да бъдат преносители на бълхи и кърлежи.

Продукти, предпазващи от ухапване от насекоми

Продукти след ухапване от насекоми