Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Алергичен ринит /сенна хрема/ Rhinopathia pollinosa

alergii Алергията е реакция на организма към нормално безвредни съставки на околната среда.

Носът е входна врата на дихателната система и през него проникват разнообразни алергени, които предизвикват образуване на специфични антитела и при повторен контакт се развива алергична реакция. По-късно се създава чувствителност и към други алергени, а при участието и на централната нервна система, организмът може да реагира и на дразнители, непритежаващи антигенни свойства /например изображение на цвете/.

Сенната хрема има сезонен характер (началото на пролетта-краят на лятото)  и се предизвиква от:

  • – през пролетта – тичинковия прашец от растенията
  • – през лятото -полена на  цветята
  • – през есента – спори на гъбите

Протича с пристъпи на многократно кихане, запушване на носа, отделяне на бистра течност. Те се предшестват от сърбеж в носа и гърлото и главоболие.

Несезонната алергична хрема се проявява през цялата година и се причинява от животински, микробни, контактни алергени, медикаменти, домашен прах и други.

Лечението на алергичния ринит е трудно и продължително и е по-резултатно, ако се установи причинителят.

Използвайте препоръките на нашите фармацевти, за избор на продукт при сенна хрема. Консултирайте се с лекар, ако все още не сте го направили.

За облекчаване на симптомите на запушен нос и сълзящи очи се препоръчва прием на таблетки или сиропи:

allegra

Алегра/ Allegra табл. 120mg х10 – Алегра се използва за облекчаване на симптомите на сенна хрема ( сезонен алергичен ринит) като кихане, течащ и запушен нос и сърбящи, зачервени и сълзящи очи.  Възрастни и деца над 12години. По 1 таблетка дневно с чаша вода преди хранене. Прочетете листовката! claritine

Кларитин / Claritin табл. 10мг х10 – Облекчава симптомите, свързани с алергичен ринит (сенна хрема), като кихане, секреция или сърбеж в носа и парене или сърбеж в очите. При лечението на уртикария (копривна треска), за облекчаване на симптоми като сърбеж, зачервяване и за намаляване на броя и големината на уртиките. За възрастни и деца над 6 години. За деца под 6 годишна възраст Кларитин сироп. Прочетете листовката!

xyzalКсизал / Xyzal табл. 5mg х7– за лечение на болестните прояви (симптомите), свързани с алергичен ринит, хронична копривна треска с неустановен произход (хронична идиопатична уртикария). Възрастни и деца над 6 годишна възраст: по 1 таблетка дневно.Прочетете листовката!

За облекчаване на симптомите на запушен нос – спрейове и капки allergodil

Алергодил/ Allergodil 1% назален спрей 10ml – за симптоматично лечение на сезонен алергичен ринит (сенна хрема) и целогодишен алергичен ринит. възрастни и деца в училищна възраст. Да се впръсква във всяка ноздра 2 пъти дневно. Прочетете листовката!

Олинт Хидра / Olynth HA 0,1% спрей за нос – лекарствен продукт без лекарско предписание за деца над 6 години за намаляване отока на носната лигавица при остра хрема, пристъпи на обилен носен секрет, алергична хрема, остри синуити. Прочетете листовката!

Виброцил/ Vibrocil капки за нос 15ml –  осигурява бързо и дълготрайно облекчение на запушването и хремата в носа в случай на простуда, остър и хроничен ринит, сенна хрема или друг алергичен ринит (алергия към домашен прах, животинска козина и др.), вазомоторни ринити и синуити.

МомаНос намалява симптомите на сенна хрема (сезонен алергичен ринит) като кихане, сърбеж, зачервяване , запушен или течащ нос. Моманос спрей съдържа активно вещество от групата на кортикостероиди, което спомага за облекчаване на възпалението.

За облекчаване на симптомите в очите – капки за очи

Лекролин Сине се използва за лечение на очни симптоми, предизвикани от алергия. То действа, като спира освобождаването в очите на естествени вещества, като хистамин, които могат да доведат до алергична реакция. Признаците на алергична реакция включват сърбеж, сълзоотделяне, зачервяване или възпаление на очите и подуване на клепачите. Обикновено  засягат и двете очи.

Тези симптоми се наблюдават през пролетта или лятото, когато полен от треви и дървета влезе в контакт с очите на хората, които са чувствителни към тях.

Артелак Ектоин облекчава симптомите на алергичен конюнктивит, като сърбеж, сълзене и дразнене на очите. Предназначен е за профилактика и лечение. Предпазва от проникване на алергени. Без консерванти, Артелак Ектоин е подходящ за продължителна употреба, както и за използване при носене на контактни лещи и при чувствителни очи.

Хомеопатично решение rhinital

Ринитал/ Rhinital tabl.x 100 – подходящ както за лечение, така и за профилактика  на сезонен и целогодишен алергичен ринит. Той решава проблемите, свързани с неприятните симптоми на сенната хрема и алергията към домашен прах. Ринитал може да се използва за профилактика на оплакванията при сенна хрема още преди те да се развият. За възрастни и деца над 1 година. Прочетете листовката!

 Ако страдате от сенна хрема, опитвайте се да избягвате цветния прашец:

  • – доколкото е възможно, прекарвайте повече време на закрито със затворени прозорци. Избягвайте излизането в ранните сутрешни часове, както и в късните следобедни, когато количеството на пчелния прашец обикновено е по-високо.
  • – носете слънчеви очила, които максимално да предпазват очите ви от директно попадане на полени.
  • – избягвайте тревистите площи като паркове и градини.
  • – след разходка внимателно почистете косата и дрехите си от евентуално полепналия по тях цветен прашец.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.