Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Лечение на кашлица

Кашлицата е начин организмът ви да се   изчисти от задържани секрети или чужди тела в горните дихателните пътища и  белите дробове, които иначе биха създали условия за  развитие на инфекции и други дихателни нарушения. Поради тази причина продуктивната кашлица е полезна и не трябва да бъде спирана. Понякога, обаче, кашлицата може да  бъде толкова силна, че да създаде затруднения в дишането и нарушения в съня.

Най-популярния лек за облекчаване на  кашлица в домашни условия е мед и лимон в гореща вода за пиене на малки глътки. Спрете цигарите, ако пушите. Избягвайте задимени или прашни помещения. През нощта спете на по-висока възглавница. Смучете билкови бонбони като Хербитусин за „смазване” на раздразненото гърло.

Съществуват множество лекарства, които могат да облекчат кашлицата. В зависимост от начина си на действие те са отхрачващи и потискащи кашлицата.

prospan Отхрачващите медикаменти се използват при продуктивна кашлица, за да подпомогнат изхвърлянето на слузта. При суха кашлица втечняват тънкия слой секрет и предизвикват отхрачване.  Когато приемате отхрачващи лекарства трябва да пиете много вода. Избирайте медикаменти на билкова основа като Гринтус, Проспан, Ен-ти-тус, Бронхостоп, Мукоплант и др. или съдържащи ацетилцистеин или амброксол.

Повечето от тях се продават на таблетки, сироп или прахчета за разтваряне. Изберете удобната за вас форма.

Потискащите кашлицата медикаменти влияят директно върху центъра на кашлицата в главния мозък и се използват за лечение на суха, дразнеща, раздираща и непродуктивна кашлица. Такива са, съдържащите декстометорфан.  Той е една от съставките на редица продукти за лечение на грип и простуда, когато сухото и дразнещо гърло е основен симптом заедно с високата температура. Такива медикаменти са Грипек Грипекс макс таблети,с таблети, Кафетин колд таблети.

Други медикаменти за потискане на кашлицата са Димекс, Либексин, Синекод.

Избягвайте едновременния прием на потискащи кашлицата медикаменти с други противокашлечни средства, защото това може да доведе до задържане на секрет в дробовете ви.

Не се препоръчва използване на потискащи кашлицата медикаменти за повече от 5 дни. Кашлицата изхвърля слузта от белите ви дробове и подпомага предотвратяването на бактериални инфекции.  Ако имате астма или друго белодробно заболяване не трябва да потискате кашлицата.

Ако имате суха, раздираща кашлица, попитайте лекуващия ви лекар да ви предпише лечение.

Винаги внимателно четете листовката за пациента в опаковката на продукта. Спазвайте точно описаната дозировка и начин на приложение.

домашна аптечкаПрепоръчваме ви употреба на следните Шуслерови соли:

 

Кашлица – причини и видове

Как да се предпазим от грип и настинка?