Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Лечение на ринит

Остра хрема

За облекчаване на сухотата и раздразнението в носа поддържайте комфортна температура и достатъчно висока влажност в стаята на болния.

За възстановяване на дишането през носа могат да се използват капки за нос със съдосвиващо действие като ксилометазолин, оксиметазолин и др. Тези препарати не трябва да се използват повече от 7-10 дни, тъй като могат да доведат до развитието на вазомоторен ринит.

Преди да поставите капките за нос, изчистете носните кухини с разтвор на натриев хлорид или морска вода.

Ако хремата е съпроводена с температура, вземете парацетамол.

Ако хремата е симптом на грип и простуда и приемате комбинирани препарати като Тайлол, Колдрекс, Грипекс и др. винаги внимавайте да не превишите дозата на парацетамол.

Хроничен катарален ринит

Използват се капки за нос, които намаляват продукцията на слуз и имат антибактериално действие при хроничната форма. Изострения катарален ринит се лекува с антибиотични унгвенти или спрейове като Бактробан, Биопарокс и др., които се отпускат по лекарско предписание. Лекуващият ви лекар ще назначи антибиограма, преди да определи конкретно лечение.

Хроничния атрофичен ринит

Лечението е симптоматично. Важно е лигавицата на носа да е добре овлажнена. Използвайте солеви разтвори като морска вода. Подходящи са и овлажняващи спрейове като Нюмед и Гелоситин или унгвенти като Ринопантейна. При патогенна флора се назначава антибиотъчно лечение.

Хроничен хипертрофичен ринит

Обикновено лечението е хирургично. При неголяма хипертрофия може да се използва лазер, електрокоагулация, замразяване и др.

Вазомоторен хроничен ринит

Лечението е  с кортикостероидни медикаменти. Те намаляват отока и хроничното възпалние, но не и причината за заболяването. Хирургичното лечение на вазомоторния ринит се извършва чрез електрокоагулация, фотодеструкция или ултразвук.

Алергичния ринит

се лекува с противоалергични средства. Те могат да се използват няколко месеца или целогодишно и имат най-вече профилактичен ефект. В случай на обостряне се използват спрейове с кортикостероиди, които се назначават от лекар.  Капките за нос със съдосвиващо действие, не само не помагат на алергичния ринит, но при продължителна употреба могат да доведат до развитие на вазомоторен ринит.

Лечение на сенна хрема

Хрема

Остър ринит

Хроничен ринит

 

.