Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Знаменитости и техните болести

Когато разберем, че имаме някакво заболяване, често се питаме „Защо на мен се случи?“ Истината е, че не се случва само на нас. Може да се случи на всеки независимо от възраст, раса или професия. Никой не е защитен от неприятности – това важи и за „звездите“. Не винаги знаем за болестите на известните, но и те като нас са хора и имат своите „кахъри“. Ето някои знаменитости, които са се преборили за здравето си или продължават да се борят,  докато ни радват от екрана.

marciacrossМарша Крос, по-известна като Бри Ван Де Камп от „Отчаяни съпруги“, от години страда от мигрена. Още от 14-годишна възраст й се налага да се справя със симптомите на мигрената – силно главоболие, смущения в зрението, изтръпване на ръцете. За известно време Марша не знаела, че страда от мигрена, докато няколко години по-късно била правилно диагностицирана и получила необходимата терапия. Днес освен, че винаги носи със себе си лекарствата за мигрена, тя спазва някои прости правила, които облекчават състоянието й: опитва се да намали максимално стреса, получава достатъчно сън, никога не пропуска хранене, избягва плодове и напитки, които отключват мигрената.

michaelfoxМайкъл Дж. Фокс от „Завръщане в бъдещето“ страда от болестта на Паркинскон от 1991 година. Той изчакал седем години преди публично да обяви своето заболяване. Симптомите включват тремор, нарушение в походката, масковиден израз на лицето, болки в мускулите. Характерно за тази болест е, че има наследственост и е генетично предопределена. Фокс признава, че понякога има тежки дни, но вече се е научил да живее със заболяването си и не го приема като недъг.

hallebНосителката на Оскар – Хали Бери има диабет от 19-годишна възраст. Днес тя е на 46 години и е определяна като една от най-сексапилните жени в света. Хали Бери смята, че диабетът е това, което я кара да се грижи за себе си и благодарение на което поддържа тялото си в добра форма. За да контролила заболяването си, Бери спазва здравословна диета и спортува редовно от години, което се отразява върху цялостното й състояние.

kimkkПрез 2011 година Ким Кардашиян установила червени, люспещите се парчета кожа по краката си и разбрала, че страда от псориазис. Това е автоимунно заболяване, което засяга около 7.5 млн. американци. Може да се прояви под формата на лек обрив, но е възможно да доведе до инвалидизация. Характерно е, че протича с периоди на обостряния и стихвания. Стресът, някои медикаменти, употребата на алкохол и цигари могат да изострят болестта, но като цяло е лечима.

pamanderЗвездата от „Спасители на плажа“ и бивш модел на Плейбой Памела Андерсън призна, че е болна от хепатит С. Тя смята, че се е заразила с вируса, когато е използвала обща игла за татуиране с бившия си съпруг Томи Лий. Заболяването често хронифицира и ако не се контролира, води до тежки поражения на черния дроб, които могат да завършат със смърт.

Toni_BraxtonТони Бракстън е болна от лупус. Това е системно автоимунно заболяване, което засяга кожата, ставите, кръвоносните съдове, бъбреците и други органи. В зависимост от това коя част от тялото е засегната, може да се появи болка в корема, петна по кожата, силна умора, както и други по-тежки симптоми. Братът на Бракстън също страда от лупус, а чичо й е умрял от усложнения, настъпили в резултат на болестта.

swilliamsПреди няколко години водачката в световната ранглиста на женския тенис Серина Уилямс, беше хоспитализирана поради белодробна тромбемболия. Тромбът в белите дробове тръгнал от крака й след две прекарани операции вследствие порязване. Както се вижда, днес тя е напълно излекувана и отново е на върха, а другите тенисистки се молят да не я срещат на корта.

zeta2222След като Майкъл Дъглас се пребори с рака на гърлото, съпругата му Катрин Зита Джоунс беше диагностицирана с биполярно разстройство. Тя твърди, че психическото заболяване се отключило в следствие на стрес. Учените все още не могат да кажат със сигурност каква е причината за биполярно разстройство, шизофрения и други психически отклонения, но се предполага ролята на наследственосттта.

billllllПрез 2004 година президентът на САЩ Бил Клинтън претърпя сърдечна операция. Лекарите установили, че артериите му са повече от 90% запушени, което наложило поставянето на четворен байпас. След това бившият президент започнал веганска диета, лишаваки се напълно от месо, млечни продукти и яйца.

On Location For "Sex And The City 2" - September 8, 2009Ким Катрал от „Сексът и градът“ има болест на Хашимото. Това е автоимунно заболяване, при което организмът атакува щитовидната жлеза и я разрушава, като често дава симптомите на хипотиреоидизъм. Заболяването не е напълно лечимо, може само да бъде потиснато, но както виждаме от Ким Катрал, то не й е попречило да бъде изключително секси и забавна на 57 години.