Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Как сексът влияе на мозъка?

Сексът е наркотик

Пристрастяването към секса е нещо съвсем реално, подобно на зависимостта към цигарите и алкохола. Това означава, че по-голямата част от времето на даден човек е заета с мисли и действия, които носят определено удоволствие. В случая става въпрос за секс. Но зависимостта въобще не се ограничава само да самия акт – тя може да включва сексуални отношения с множество партньори, прекомерно гледане на порно и мастурбация, мръснишки обаждания по телефона, възбуждане от обекти или действия, които не са приемливи за повечето хора, вкл. воайорство, ексхибиционизъм, педофилия. Статистиката показва, че около 3% от хората по света са наистина зависими, докато повечето просто обичат секса.

Сексът може да изтрие паметта

Не случайно казваме „умопомрачителен секс“. Искаме да правим секс, който така да ни разтърси, че мозъкът ни да спре да мисли за всичко други, докато се любуваме на поредния оргазъм. Интересното е, че това буквално може да се случи. Съществува странен феномен, при който паметта на човек може да бъде напълно изтрита за няколко часа, след което да се върне и всичко това в резултат на секс. Учените не могат да намерят обяснение за това явление, но предполагат, че съкращението на коремните мускули по време на секс води до насищане на кръвта с продукти от обмяната и обедняването й на кислород, което се отразява на мозъка.

Порното изключва определени части от мозъка

Порното е едно от онези мръсни нещица, които много хора обичат да гледат, но малко признават. Когато изпълняваме някаква визуална задача, организмът увеличава притока на кръв към мозъка, за да му осигури необходимата енергия. Но при гледане на порно това не се случва. В случая единственото върху, което се фокусираме, е самият секс, а никой не се интересува от пердетата на фона. Мозъкът се концентрира върху сексуалната възбуда и намалява снабдяването с енергия на онези части, които така или иначе няма да използва.

Сексът води до депресия при някои жени

При част от жените чувството за удовлетвореност от секса бързо се замества от тревожни мисли и депресия. Тя не е с вързана с разочарование от самия секс, а се обяснява с различни психологически причини , напр. страх, че партньорът ще Ви изостави веднага след секса, ниско самочувствие за собственото тяло или сексуалните умения, притеснение, че нещата се случват твърде бързо и др. Проблемите и стресът се отразяват на всички аспекти от живота ни, дори и когато ни се струва, че не е така. Поради тази причина т.нар. „пост-коитална депресия“ може да е индикатор за  наличен психологически проблем.

Мозъкът ни може да порастне от секс

През 2010г. учени са установили нарастване на мозъците на сексуално активни плъхове, в сравнение с мозъците на плъхове, които рядко имат възможност за секс. Но не бързайте да се радвате – дори и мозъкът Ви да порастне, едва ли ще станете по-умни.

Сексът може да доведе до разкъсване на мозъчна аневризма

Съществуват някои видимо приятни занимания, които обаче могат да ни осакатят до живот, ако не ни убият първо. И сексът е едно от тях. Общо взето всичко, което покачва стресът, в комбинация с фактори, покачващи кръвното налягане, може да доведе до разкъсване на аневризма в мозъка ни, дори и да не сме подозирали за нея.

liderin_medicine