Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

9 причини да спрем оралните контрацепитиви

1.Убиват либидото.

Проучванията показват, че жените, които приемат хапчета против забременяване, по-често страдат от ниско либидо. Не е нужно да четем проучванията, за да се убедим в истиността на това твърдение, след като всяка втора жена на такива хапчета страда от подобен проблем. Може да си мислите, че причината за липсата на желанието Ви за секс е друга, но първо пробвайте как ще сте без хапчето преди до обвините партньора си, че не става.

2.Не са никак евтини.

Оралните контрацептива са най-скъпият метод за контрацепция. Пият се всеки ден без възможност за пропуск (още един недостатък). Необходима е една проста сметка, за да се уверим колко по-евтино излиза, ако ползваме обикновените презервативи, които на някои места дори се раздават безплатно.

3.Имат много нежелани странични реакции.

Например повишават съсирваемостта на кръвта и могат да доведат до образуването на тромб, особено при пушачки и жени над 35-годишна възраст. За съжаление, никой почти не обръща внимание на тези предупреждения. Но истината е, че има такива случаи и тяхната честота нараства. Образуваният тромб предизвиква флеботромбоза, а ако се откъсне – инфаркт или инсулт.

4.Повишават кръвното налягане.

Казват, че хапчетата против забременяване водят до леко повишение на кръвното налягане, но в последно време се оказва, че повишаването въобще не е толкова леко. Повечето млади жени не усещат покачването на кръвното и не го проверяват редовно, той като често лекарите не предупреждават за този страничен ефект. Още повече с течение на времето организмът привиква към дадените стойности и е възможно хипертонията да не премине дори и след спиране на хапчето.

5.Имат канцерогенен ефект.

Оралните контрацептиви предпазват от някои видове рак, но пък повишават риска за други. Вярно, че вече за какво ли не се смята, че може да доведе до рак, но защо да се блъскаме допълнително с канцероген?

6.Не може да пропускате хапче!

Веднъж щом започнете опаковката, сте задължени да я завършите като взимате хапче всеки ден и то по едно и също време. Звучи лесно, но не винаги е така. Разбира се, има схеми какво и как да направите, ако сте пропуснали хапчето си, но вече не сте защитени по време на секс и пак трябва да ползвате презерватив.

7.Хапчетата не пазят от болести.

Това, че не можете да забременеете, не значи, че не може да хванете СПИН, херпес или каквато и да е друга полово предавана инфекция, за която се сещате. Понякога жените забравят тази „малка“ подробност и подлагат собственото си здраве на огромен риск.

8.Може да имате проблем със забременяването.

Някои жени решават, че със спирането на хапчетата веднага ще могат да забременеят. Спирането на противозачатъчните носи със себе си някои странични ефекти. Продължителното потискане на овулацията в резултат на хапчетата, понякога води до нередовна овулация дори и след преустановяването им. Колкото по-дълго сте били на противозачатъчна терапия, вероятността да имате проблеми със забременяването е по-голяма.

9.Противозачатъчните не лекуват.

Много жени приемат подобни медикаменти поради хормонални нарушения като синдрома на поликистозните яйчници, акне, прекомерно окосмяване или други състояния. Който е пробвал знае, че веднъж щом се спрат хапчетата, проблемите отново се появяват. Така много жени и девойки си пият противозачатъчни години наред, сменяйки само имената на препаратите и тушират симптомите си, но това не значи, че са здрави. Междувременно медикамента си оказва и вредните ефекти върху организма. Какво да правим в тези случаи? Алтернативна терапия, редовен полов живот, позитивно мислене – всичко е в главата ни! Никой не е казал, че тези състояния не се лекуват.