Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Остеохондроза

osteohondrozТова е най-често срещаното заболяване на опорно-двигателния апарат. Около 70% от възрастното население страда от него. Може да се появи при хора в различна възраст, най-често между 20 и 40 години. На практика всеки човек след 20-тата си година страда от остеохондроза в някаква степен. Тя е и основната причина за болка в областта на гръбначния стълб. Най-често засяга поясния отдел на гръбначния стълб, където натоварването е най-глямо, но може да засегне шийния и гръдния отдел.

Точната причина за развитието на остеохондроза не е известна. Повечето учени смятат, че е резултат на нарушена обмяна и естествен процес на стареене.

Гръбначният стълб при човека се състои от 33-35 прешлена, свързани помежду си с еластини междупрешленни дискове. Междупрешленните дискове се състоят от центрлно ядро и заобикаляща го плътна съединителна тъкан.  Междупрешленните дискове правя гръбначния стълб здрав и еластичен.

При остеохондрозата се уврежда съединителната тъкан и централното ядро на междупрешленните дискове най-вероятно поради нарушена обмяна на веществата. В резултат на това те губят своята сила и еластичност и се нацепват. Това е и причина за развитие на  дискова херния.

Изменението на междупрешленните дискове води до изкривяване на гръбначния стълб и увреждане на самите прешлени – по краищата им се появяват остри костни израстъци, самите прешлени се издължават и деформират.

Често остеохондрозата се разглежда като процес на стареене на гръбначния стълб. За разлика, обаче, от другите процеси на стареене той може да бъде забавен или ускорен в знаителна степен от различни фактори. Затова на него се гледа и като на болест.

Рискови фактори:

–          Затлъстяване – излишните килограми натоврват допълнително гръбначния стълб

–          Пушенето – нарушава обмяната на веществата и възстановителните процеси в организма

–          Заседнал начин на живот – повишава статичното натоварване на гръбначния стълб, намалява тонуса на мускулите, които поддържат гръбначния стълб  и води до затвърждаване на неправилна оснка.

–          Прекомерно физическо натоварване – повишава статичното и динамично натоварване на гръбначния стълб.

–          Неправилна осанка – води до патологично изкривяване на гръбначния стълб.

Шийна остеохондроза

Основна причина за шийната остеохондроза е седящия начин на живот. Той се свързва с дълго шофиране и дълго стоене пред компютъра. Прешлените в областта на шията имат много близък контакт един с друг.  Освен това скелетната  мускулатура в областта на гърлото е слабо развита за сметка на големия брой кръвоносни съдове и нерви.  Дори и незначително натоварване на шията се наблюдава изместване на прешлените и свиване на кръвоносните съдове и нервите.

Симптоми и признаци

–          Болка в главата, виене на свят. На първо място тази болка е свързана с притискането на съдовете на главата и шията. Тя е постоянна, тъпа,  причинява дискомфорт и намалява работоспособността. Усилва се при различни движения. По правило не се повлиява от аналгетици като спирин, ибупрофен , парацетамол и др.  Виенето на свят може да се получи при рязко завъртане на главата.

–          Болка в ръцете и гърдите.  Тази болка много наподобява на болката при стенокардия – давеща или изгаряща болка в областта на сърцето, която се разпространява към лопатката и предмишницата. За разлика от болката при стенокардия, която продължава ме повече от 5 минути, болката при шийна остеохондроза може да продължи с дни. Болката в ръцете се усеща като изтръпване и скованост.

–          Стрелкаща болка, която се разпространява до пръстите на ръцете

–          Скованост на езика, поради ограничаване на движението му – гласът става по-груб.

 

Гръдна остеохондроза

Една от главните причини за развитието му е изкривяването на гръбначния стълб(сколиоза) По правило предпоставките за развитието му започват от училищната скамейка.  Гръдния отдел на гръбнания стълб е най-малко подвижен, поради което признаците и симптомите му рязко се различават от тези при шийната и поясната остеохондроза. Характеризира се с отсъствие на остри болки и тъпи болки през нощта в областта на гърба.

Симптоми и признаци:

–          Болка в гърдите, която се усилва при движение и при дишане, в повечето случаи с опасващ характер.

–          Скованост, мравучкане в областта на гърдите

–          Болки в областта на сърцето, черния дроб, жлъчката. Често гръдната остеохондроза остава незабелязана при налиие на стенокардия, язвена болес, гастрит.

–          Импотентност при мъже

Поясна остеохондроза

Кръстът играе ролята на амортизатор при различни движения и е най-натоварения отдел на гръбначния стълб. Затова и поясната остеохондроза се среща доста често. Може да се усложни до дискова херния.

Симптоми и признаци

–          Болка в кръста, която се усилва при движение и при продължително задържане на тялото в една поза. Рядко е остра.

–          Ограничена подвижност на пациента. В повечето случаи от болка пациентите не могат да седят, да се обръщат, накланят. За намаляване на болката пациентите поддържат определена поза.

–          Болка в краката, която много често е остра и стрелкаща. Може да се усеща в определено място(например отзад на краката)  или като нощна болка в краката. Освен болката може да се наблюдава повишен или понижена чувствителност на кожата на бедрата или на колената на допир или на болка, което се обяснява с

Диагностика на остеохондрозата

Остеохондрозата се диагностицира от лекар невролог или ортопед. Обикновено при прегледа се установява изкривяване на гръбначния стълб, болезнени точки и напрегнати мускули от двете страни на гръбначния стълб. За доутчняване на диагнозата могат да бъдат назначени рентгеново изследване на гръбначния стълб, компютърна топография, ядрено-магнитен резонанс.

Лечение на остеохондрозата

–          Медикаментозно

–          Лечебна физкултура

–          Диета

–          Хирургично лечение

Първа помощ

Остеохондрозата е хронично заболяване и протича с периоди на обстряне и затишие. Обострянето може да бъде провокирано от физическо натоварване, променливо време идр.

При обостряне на болестта по правило болният трябва да спазва постелен режим на твърдо легло за 1-2 седмици. Да се ограничи движението и да се потърси лекарска помощ.

При шийна остеохондроза се препоръчва да се носи нашийник, а при поясна – колан.

При силни болки може да се приема парацетамол, ибупрофен и да се правят загряващи компреси.

При такива състояния помага приемът на витамини от група В.  Такъв препарат е Нервобекс  за укрепване на периферната нервна система 30 таблетки. 

Медикаментозно лечение

Ефективните схеми на лечение включват медикаменти от различни групи:

–          Болкоуспокояващи

–          Стимулиращи регенерацията на хрущяла и съединителната тъкан на междупрешленните дискове.

–          Протививъзпалителни

–          Рехабилитация на болния

–          Профилактика на развитието на болестта