Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Mиофасциален синдром

Това заболяване се характеризира с прекалено и болезнено напрежение на мускулите на гръбначния стълб.

Основната причина за него е статичното натоварване на мускулите на гръбначния стълб (дълго седене в неудобна поза или неправилна стойка на тялото при вървене, по време на работа и др.).  При децата тази болка се проявява в резултат на незнаителна травма на гърба или след прекарана инфекция като пневмония и др.

При миофасциалния синдром болката се локализира от едната или от двете страни на гръбначния стълб и значително се усилва при натиск на някои точки, в които напрежението се усеща като „прескачане”. Болките могат да бъдат с различна интензивност – от малък дискомфорт в областта на гърба до мъчителна болка, продължаваща няколко дни.

По правило болката при миофасциален синдром се усилва при преумора, травма или охлаждане на организма. В повечето случаи не е свързана с движението на тялото (гръбначния стълб).

За диагностиката и лечение  на миофасциален сидром е необходимо посещение на лекар невролог или ортопед. Лекарствата, които се използват са аналгетици и такива, които повишават локалното кръвообръщение, като Финалгон, Ревулзан и др. Добър резултат дават горещите компреси и лечебната физкултура.