Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Макулна дегенерация свързана с възрастта

okoМакулната дегенерация свързана с възрастта е хронично прогесиращо заболяване, което води до влошаване на зрението и е водеща причина за слепота по данни на Световната Здравна Организация. Засяга възрастни над 50 години и предизвиква постепенна, а в някои случаи води и до пълна загуба на централно зрение (слепота).

Заболяването засяга централния участък на ретината – макулата и уврежда централното зрение, което става замъглено и засегнатите индивиди постепенно губят зрение на едното или двете очи. Те виждат предмет или лице, но не могат да различават ясно очертанията им.

Макулната дегенерация може да се диагностицира като суха (неексудативна или атрофична) и влажна (ексудативна или неоваскуларна).

Сухата форма  се наблюдава се при около 85% от пациентите с МДСВ, може да бъде резултат от изтъняване на ретината поради напредване на възрастта, изменения в пигмента на ретината или комбинация от двата процеса. Част от нервните клетки в ретината се променят и така се ограничава способността на пациентите да различават малки детайли. Развива се бавно, а загубата на зрение е постепенна.

Влажната форма обхваща 15% от случаите, прогресира бързо и често пъти води до по-значителна загуба на зрение. При влажната МДСВ под ретината се образуват нови кръвоносни съдове (неоваскуларизация), които позволяват изтичане на кръв и течности. Тази филтрация предизвиква смърт на клетките на ретината и образува петна със загуба на централно зрение.

Фактори, влияещи на МДСВ освен напредването на възрастта:

  • семейна генетична предразположеност;
  • неправилно хранене;
  • затлъстяване;
  • пряко излагане на слънчева светлина;
  • тютюнопушене;

Симптоми:

Първите симптоми на МДСВ често остават незабелязани: правите линии се виждат вълнообразни, по време на четене буквите се “губят”.  Цветовете започват да се различават все по-трудно и значително намалява зрението в по-слабо осветени помещения и на тъмно.

В напреднал стадий на заболяването засегнатите хора започват да виждат тъмни петна в центъра на зрителното поле. Обичайни действия като четене, гледане на телевизия, писане, шофиране или дори разпознаване на лицето на близките хора стават невъзможни.

Как да се защитим?

Ако сте над 40 годишна възраст, посещавайте редовно офталмолога си, особено ако в семейството ви има данни за МДСВ. Хранете се балансирано с разнообразни плодове и зеленчуци (например спанак, зелена салата, грах, царевица, чушки, портокали) В слънчеви дни, независимо от сезона, носете слънчеви очила- те филтрират вредната ултравиолетова и синя светлина и защитават очите ви. Не пушете.

Проверка на зрението:

reshetka AmslerРешетка на Амслер

По този начин човек с нормално зрение вижда решетката.

Когато правите този тест, трябва да можете да виждате цялата решетка. Ако линиите около точката са прекъснати или вълнообразни, появяват се тъмни петна, клетки с различни размери или има клетки, които въобще не виждате това е признак за нарушения в зрението и е необходимо да се консултирате с вашия офталмолог (очен лекар), колкото е възможно по-бързо.

При макулна дегенерация или сериозни зрителни проблеми се виждат вълнообразни или мъгляви линии с тъмни петна в центъра.

Решетката на Амслер може само да ви даде сигнал за проблем със зрението или да идентифицира напреднал стадий на макулна дегенерация. Тя не може да замени редовните прегледи при вашия офталмолог.

Как да използваме решетката?

  • в добре осветена стая
  • поставете я на около 30-40 сантиметра от лицето
  • ако ползвате очила, моля сложете ги
  • закрийте едното око, а с другото погледнете точката в центъра на решетката

Лечение:

МДСВ е необратима. Възстановяването на загубеното зрение е много трудно. Но научно е показано, че съществуват редица рискови фактори, влиянието на които може да се намали или дори елиминира. Още по-важно е, че многобройни проучвания показват, че в началните стадии на заболяването хранителни добавки, съдържащи лутеин, зеаксантин и други витамини и минерали са в състояние да забавят развитието на процеса в по-сериозни форми.

В статията са използвани данни и статистики на Информационен център за макулна дегенерация

 


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.