Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Болести на аортата – дисекация, аневризма, аортит

Кратка анатомия на аортата

BP00015Аортата е най-големият кръвоносен съд в човешкото тяло. Започва от лявата камера на сърцето като се разклонява на по-малки съдове, които достигат до всички тъкани и органи в тялото и ги снабдяват с кръв, богата на кислород. Между лявата камера и аортата се разполага аортната клапа, която пропуска кръвта само по посока на аортата и не позволява връщането й към камерата. При излизането си от сърцето аортата се насочва във възходяща посока, извива се дъгообразно наляво и назад, след което се насочва надолу покрай гръбначния стълб, прекосява гръдната кухина, диафрагмата и коремната кухина, където се разделя на двете хълбочни артерии. Така по хода на аортата се обособяват три части – възходяща, аортна дъга и низходяща. Низходящата се дели на гръдна и коремна част.

Дисекация на аортата

aortic-dissectionДисекация на аортата се причинява от навлизане на кръв в аортната стена с последващото й разслояване, при което в стената се образува патологичен канал, изпълнен с кръв – т.нар. фалшив лумен. Външната стена на дисекационният канал е неустойчива и може да се скъса с изливане на кръв в телесните кухини – перикардна, плеврална, коремна. При по-благоприятен изход се къса вътрешната стена на канала и кръвта се връща обратно в просвета на аортата. Понякога се засягат артерии, които произхождат от аортата с настъпване на симптоми на нарушено кръвоснабдяване. Друга възможност е засягането на аортната клапа, при което се нарушава нормалната й функция и част от кръвта се връща от аортата в лявата камера – аортна инсуфициенция.

Най – честата причина за дисекация на аортата е артериалната хипертония. Други причини са атеросклероза, отслабване на артериалната стена. Може да е усложнение на сърдечна операция или сърдечна катетеризация. Понякога възниква в хода на бременност.

Клинично се проявява с внезапна силна болка в гърдите и в гърба, често локализирана между лопатките.  Болката се разпространява по хода на дисекацията. Установява се обилно изпотяване, може да има задух, причерняване, болки в корема. Възможно е повишаване на телесната температура.

Лечението зависи от локализацията на дисекацията. При засягане на възходящата част на аората лечението задължително е оперативно. При друга локализация може да се приложи медикаментозно лечение, целящо основно контрол на артериалната хипертония.

25017-0550x0475Аневризма

Аневризма е ограничено разширение на съдовия просвет.  По своят строеж те могат да бъдат истински и лъжливи. Истинската аневризма е изградена от всички слоеве на съдовата стена, докато лъжливата представлява околосъдов хематом, комуникиращ със съдовия просвет.

Освен това аневризмите биват вродени и придобити. Вродените се дължат на дефекти в развитието на артериалната стена и се локализират най-често в съдовата мрежа на главния мозък. Придобитите възникват при отслабване на артериалната стена.

Основна причина за отслабване на артериалната стена и образуване на аневризма е атеросклерозата. Аневризмите, обусловени от атеросклероза засягат най-често коремната аорта. Клинично се проявяват с изразени пулсации.  Усложненията идват от възможността за образуване на тромби в атеросклеротични плаки. Тези тромби могат да се откъснат и пътувайки с кръвния ток да запушат просветите на по-малки кръвоносни съдове. Друго усложнение е разкъсване на съдовата стена с масивен кръвоизилив, шок и смърт.

Рядко коремната аневризма може да е с микотична генеза. Представлява атеросклеротична аневризма с наслоени върху нея възпалителни изменения, причинени от болестотворни микроорганизми, попаднали в кръвния ток.

Аневризмата в гръдната част на аортата се проявява основно със симптоми на притискане – затруднено дишане от притискане на дихателните пътища, затруднено преглъщане от притискане на хранопровода, суха дразнеща кашлица и гласови промени от притискане на ларинкса, болки в гръдната област. Най-честата причина за възникването й е аортитът, предизвикан от сифилис.

Други причи за аневризма са болестите на съединителната тъкан, които водят до отслабване на артериалната стена.

Лечението зависи от големината на аневризмата. Коремна аневризма с размер под 5,5 см и безсимптонно протичане подлежи на редовно ехографско наблюдение. При по-големи размери или бързо нарастване болните се оперират.

Аортит

Аортит представлява възпаление на аортата. В миналото сифилисът е бил водеща причина, но днес е значително намалял. Други причини са васкулитът на Такаясу, гигантоклетъчен артериит на Хортон, анкилозиращ спондилартрит. Може да се прояви с аортна инсуфициенция, симптоми на притискане, болки.

Лечението на болести на аортата – дисекация, аневризма, аортит  включва антибиотици и хирургична корекция.


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.