Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Заболявания на вените

Вените са кръвоносни съдове, които връщат кръвта от тъканите и ораганите на тялото към сърцето. Така вените на краката носят кръвта от крайниците към сърцето.

Съществуват два вида вени:

Повърхностни вени – това са вените, които можем да видим или да почувстваме точно под кожата. Изпъкват повече, когато са под напрежение, поради което лекарите използват стягаща лента, за да намерят вената на ръката ви преди слагане на инжекция или вземане на кръв. Също така вените на краката изпъкват повече, когато сме в изправено положение, защото работят срещу гравитацията.

Дълбоките вени се намират по-дълбоко под кожата. В краката се разполагат между мускулите и не могат да бъдат видени.

Еднопосочността на кръвния поток от крайниците към сърцето се обуславя от наличието на венозни клапи, които не позволяват на кръвта да се връща обратно. Мускулите на крака също помагат за кръвотока, например докато вървим мускулите на глезена притискат дълбоките вени на крайника и подпомагат кръвотока. По този начин намаляват венозното налягане. Дълбоките и повърхностните вени са свързани помежду си и ефектът от притискането се усеща в цялата венозна система на крайника.
Изправеният стоеж, обаче, има обратен ефект – мускулите не се движат, не притискат дълбоките вени, настъпва венозен застой.

Варикозно разширени вени


  • Варикозно разширени вени
  • Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.