Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Варикозно разширени вени

Варикозните вени са повърхностни вени, които са разширени. Това може да се дължи на различни причини – слабост на венозната стена, повишено налягане, редуцирана функция на венозните клапи. Много от тези фактори са наследствени. Ако една вена стане варикозна, венозната клапа спира да работи и кръвотока следва гравитацията, т.е. надолу по крака в изправено положение. Това е причината за болката и подуването от варикозните вени, които често се влошават след продължително стоене в изправено положение.

Варикозно разширени вени могат да бъдат не са само козметичен дефект. Те могат да предизвикат болезненост, чувство за тежест, подуване около глезените, дори сърбеж. Понякога варикозно разширени вени могат да бъдат знак за сериозно скрито заболяване на циркулацията или да бъдат свързани с потенциално опасни кръвни тромби.

Установено е, че 25% от всички жени и 10% от мъжете страдат от варикозни вени.

Повдигането на краката, честите разходки, избягване на продължително стоене прав, както и отслабване при наднормено тегло, могат да облекчат симптомите на разширените вени. Друго решение е използването на еластични чорапи. Те притискат разширените вени и подобряват циркулацията. Важно е да се знае, че те не трябва да се използват при болести на артериалните съдове.

В някои случаи тези методи не помагат и се стига до хирургично премахване на варикозните вени. При малък брой пациенти с разширени вени се наблюдава зачервяване, люспене и сърбеж по кожата. Рядко при тзи тежки случай може да се формира трофична язва на крака, ако не се предприемат навременни мерки. Макар и рядко варикозните вени могат да бъдат източник на тромби и да настъпи тромбофлебит(възпаление на вената, предизвикано от тромб). Тромбът може да се откъсне и да формира ембол, който пътува с кръвния ток и може да запуши част от кръвотока на сърцето или белите дробове. Ако съсирекът се формира в повърхностна вена, настъпва зачервяване на кожата и болка, ако ,обаче, се формира в дълбока вена, няма да можете да го видите, но може да усетите напрежение в целия крак или в части от него.


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.