Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Гастроентерит

Гастроентеритът е възпаление на лигавицата на стомаха и червата, причинено най-често от микроорганизми, приети с храната или водата, или други източници. Тези причинители могат да се предават директно от човек на човек или индиректно от контаминирани повърхности и лоша лична хигиена.

С напредване на възрастта организмът придобива имунитет към повечето заобикалящи го бактерии и вируси и честотата на гастроентеритът намалява.

Какви са причините за гастроентерит?

– Вируси: ентеровируси(през лятото) , ротавируси(през зимата), аденовируси и др.

Бактерии: Shigella, Salmonella, Campylobacter, E.coli. Някои бактерии отделят токсини, които предизвикват „хранително отравяне“.

– Паразити

– Някои медикаменти

– Токсини в храната: напр. отравяне с гъби

Какви са рисковите фактори за гастроентерит?

– Бебета и малки деца, чиито имунитет все още не е напълно изграден

– Хора в напреднала възраст поради отслабване на имунната система

– Имунен дефицит, напр. болни от СПИН

– Неправилно съхранение на храните

– Пътувания в чужбина, които водят до контакт с причинители, които организмът не е срещал преди и срещу които няма изграден имунитет

Какви са симптомите при гастроентерит?

Гадене и/или повръщане

Диария

Болки в корема и крампи

– Треска

Главоболие

– Общо неразположение

– Дехидратация: сухота в устата, намалено уриниране, суха кожа, загуба на тегло за няколко дни или часове, летаргия

Как да се предпазим от гастроентерит?

Причинителите са много и разнообразни, и постоянно се появяват нови, така че пълна защита срещу тях не е възможна. Въпреки това, могат да се вземат някои предпазни мерки, които да ограничан възможностите за заразяване.

– Ротавирусите, които са причина за тежка диария при деца, могат да бъдат избегнати с ваксинация. След създаването на ваксината е отбелязан значителен спад на случаите с ротавирусна диария.

– Редовно измиване и дезинфекция на общите повърхности и детските принадлежности и играчки

– Измиване на ръцета след тоалетна, смяна на пелени, пипане на животни, преди хранене и готвене

– Правилно съхранение на храните

– Термична обработка на храните за унищожаване микроорганизмите в тях

– Обилно измиване и обелвана на плодовете и зеленчуците преди консумация

– Претопляне на предварително приготвена храна при температура над 75 градуа С

– Консумация само на бутилирана вода или завиране на чешмяната вода за няколко минути, ако водоизточниците на са надеждни

Какво е лечението?

Лечението на гастроентеритът е еднакво независимо от причинителя. По-често симптомите отзвучават от само себе си, но е важно да се избегне дехидратация.

Рехидратация може да бъде извършена в домашни условия. Използват се разтвори, които съдържат захар и сол, тъй като чистита вода не се абсобира достатъчно добре, а и за възстановяване на водно-солевия баланс. Такива разтвори за орално приложение могат да бъдат закупени от аптеките, но ако желаете, можете да си забъркате такъв вкъщи, използвайки следните съставки: половин ч.л. сол, осем ч.л. захар, разтворени в литър чиста вода. Все пак е добре преди това да се консултирате с лекар, за да сте сигурни, че някоя от съставките няма да навреди на човека, за който е приготвен разтвора. Освен това е препоръчително да се приемат и други течности като сокове, чайове, домашно приготвени супи, но кофеинът трябва да се избягва.

– Ако приемът на течности предизвиква повръщане, те трябва да се приемат в малки дози през определен интервал от време(15-30 минути), като дозата се увеличава постепенно. Важно е количеството приети течности да не е по-малко от количеството, отделена урина за дадения интервал от време, за да сме сигурни, че организмът се рехидратира.

– При бактериален гастроентерит понякога се прилагат антибиотици, но това не е препоръчително, тъй като не може със сигурност да се определи вида на причинителя, а някои антибиотици водят до влошаване на диарията.

– Медикаменти, които намаляват контракциите на червата като Лоперамид, могат да облекчат диарията, но могат да се прилагат само за ограничен период от време и не се дават на малки деца.

– При по-тежки случаи се налага интравенозно въвеждане на течности и хоспитализация

Препоръки на нашите фармацевти за лечение на диария

Кога да потърсим лекар?

Потърсете лекар в случаите, когато болният:

– Не е уринирал от шест или повече часа

– Не може да поема никакви течности

– Става летаргичен

Устата му е постоянно суха

– Установите хлътване на очните ябълки

– Има кръв в изпражненията

Хранително отравяне (интоксикация)