Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Остър вирусен хепатит /Hepatitis viralis acuta/

Острият вирусен хепатит е извънредно често срещано заболяване. Болестта засяга най-често детската и юношестката възраст.

Съществуват три типа вирусен хепатит:

тип А – причинява се от вирус А (HAV). Заразяването става изключително по фекално-орален път чрез замърсени с фекалии хранителни продукти и вода, а изключително рядко при преливане на кръв или плазма от болни донори. Обикновено вирусът се намира в кръвта и изпражненията 8-18 дни преди появата на жълтеницата(жълто оцветяване на кожата и видимите лигавици поради отлагане на билирубин). Инкубационният период на болестта трае от 15 до 50 дни. Наблюдават се както спорадични случаи, така и епидемии, особено през есенно-зимните месеци.
тип В – причинява се от вирус В(НВV). Заразяването става по парентерален път при преливане на кръв и кръвни продукти от болни или вирусоносители, при полов контакт, както и при употребата на нестерилни спринцовки, игли, хирургически и зъболекарски инструменти. Обикновено вирусът се намира в кръвта на болните около 90 дни преди появата на жълтеницата и в първите 4-8 дни след преминаването и. Описани са случаи, обаче, когато вирусът може да се задържи в кръвта в продължение на години. При болните със серумен хепатит по принцип се установява наличието на австралийски антигени в кръвта( наричат се така, защото за първи път са открити в кръвта на австралийски аборигени през 1965г.). Болестта се проявява спорадично, липсва каквато и да е сезонност, засегнати са еднакво всички възрастови групи.
тип C – При тази форма не се открива нито вирус А, нито вирус В. Инкубационният период е от 1 до 26 седмици, най-често 8 седмици. Предава се предимно по парентерален път.

Не се създава кръстосан имунитет между различните типове хепатит: преболедуването от единия не предпазва болния от зараза от другия тип.

Болестта се характеризира с 4 стадия:
1-ви период – инкубационен – различен за различните типове
2-ри период – трае средно 7 дни – задълбочаващо се общо неразположение, отпадналост, безсилие, липса на апетит, тежест до тъпи болки в дясното подребрие.
3-ти период – трае средно 2-4 седмици – силно изразена жълтеница, при по-голямата част от болните се наблюдава увеличен черен дроб.
4-ти период – може да трае и до 1 година – жълтеницата избледнява, хепатомегалията намалява и постепенно изчезва.
По-голямата част от болните оздравяват напълно.

При лечението на болния  има строг постелен и  хранителен режим.  Правят се инфузии с Глюкоза или Левулоза, а също и витамин С и В12 в големи дози. При по-тежките случаи се прилагат кортикостероиди.

Как да се храним при хепатит?


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.