Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Хранителни отравяния

Хранителното отравяне(интоксикация) се предизвиква от токсини на бактерии, паразити и някои храни. Независимо от причината, симптомите на хранителното отравяне обикновено са идентични и включват болки и крампи в корема, гадене, повръщане, диария. Тежестта на протичането е различно в зависимост от възрастта и общото състояние на организма.

Какво може да причини хранително отравяне?

1.Бактерии

– Escherechia coli. Този бактерий се размножава в сурови меса, непастьоризирани млечни продукти, сурови зеленчуци и плодове, и в замърсени води. Симптомите при интоксикация са сходни с тези на останалите отравяния – общо неразположение, повръщане, диария. Някои от тези бактерии предизвикват кървава диария и бъбречна недостатъчост при деца, хора в напреднала възраст и имунокомпрометирани. Добрата термичната обработка на месото и обилното измиване на плодовете и зеленчуците са най-сигурният начин за унищожаване на E.coli.Трябва да се избягва пиенето на чешмяна вода в страни, където чистотата й е под въпрос и плуването в реки и басейни, които не са дезинфекцирани. В повечето случаи инфекцията преминава спонтанно за 5-7 дни и лечение не е необходимо освен антидиарийни препарати. При тежко повръщане и диария е добре да се консултирате със специалист.

– Staphylococcus aureus. Стафилококите се срещат по кожата и в носа, както и в непастьоризирано мляко. Контаминирането на храните със стафилококи става чрез капки от носа или от неизмити ръце. Тези бактерии обикновено се унищожават при готвене, но понякога оцеляват при замръзяване и дори при термична обработка. Често се срещат в сготвени меса и други храни, които са обработени, но не веднага. Особено често се откриват в домашно приготвени храни като майонеза и яйчен крем. Храни, оставени на стайна температура, създават оптимални условия за развитие на бактериите. Те отделят токсин, който е причина за симптомите на интоксикация. Те започват 2-4 часа след хранене с гадене, повръщане, болки в корема. Понякога има главоболие и треска. Симптомите не продължават дълго и обикновено преминават след 12-24 часа. Лечението се състои в осигуряване на адекватно количество течности за предотвратяване на дехидратация. Необходимо е да се потърси лекарска помощ при тежко повръщане и силни болки в корема.

– Campylobacter. Това е най-честият причинител на хранително отравяне. Среща се в месото, водата и непастьоризирано мляко. Домашни животни с диария също могат да бъдат източник. Добрата термична обработка на храната и пастьоризацията на млечните продукти са достатъчни за унищожаването на бактерия. Трябва да се избягва контакт с отпадъчни животински продукти и ръцете да се измиват старателно след пипане на домашни животни. Симптомите и лечението са сходни като при другите хранителни отравяния.

– Salmonella. Среща се в необработено месо, млечни продукти, яйца. Контаминирането на храните може да стане и при обработката им върху повърхности, върху които преди това е поставяно сурово месо. Салмонелите се срещат в червата и изпражненията на хора и животни. Могат да контаминират и водата. Симптомите включват главоболие, треска, болки в корема, диария.

– Shigella. Заразяването на храните с шигели става от хора, които са инфектирани и не са измили добре ръцете си преди приготвяне на храна. Този бактерий се разпространява изключително бързо и може да инфектира голям брой хора в среди, където не се спазва достатъчно добра хигиена. За това е важно ръцете да се измиват старателно след тоалетна или смяна на пелени, както и преди приготвяне на храна. Симптомите на интоксикация с шигела включват повръщане, диария, болки в корема. Може да премине спонтанно, но понякога се налага прием на антибиотици. Не се препоръчват антидиарийни средства.

– Clostridium botulinum. Бактерият продуцира невротоксин, който може да предизвика изключително рядко, но тежко паралитично заболяване, наречено ботулизъм. Често се среща в домашно консервирани храни с ниско киселинно съдържание. Ботулиновият токсин се разпада при високи температури, за това е препоръчително поставянето във вряща вода на домашно консервираните храни непосредствено преди употреба. Ботулиновият токсин предизвиква мускулна парализа, която се изразява в забавяне на речта, двойно зрение и цялостна мускулна слабост. Ако се диагностицира навреме, е възможно пълно възстановяване след няколко седмици.

– Clostridium perfringens. Среща се в животински фекалии, почвата, сурово месо и канални води. Образува спори, които могат да оцелеят дълго време в околната среда. Контаминирането на храните става при тяхното приготвяне и понякога термичната обработка не е достатъчна за унищожаването на бактериите. Грахът е чест източник, тъй като дълго време се държи в размразено състояние преди термична обработка. Щом попаднат в храносмилателния тракт на човек, клостридиите отделят токсин, който води до крампи и диария. Лечението се състои в рехидратация и лека диета. Лекарска помощ трябва да се потърси при тежка диария.

– Listeria monocytogenes. Заразяването на храните с листерии е възможно във всеки един етап от добиването до изяждането им. Въпреки че бактерият не е нов, случаите на заразяване с листериоза значително са се увеличили през последните години поради неправилното добиване, съхранение и обработка на храните. Като цяло бактерии не засягат здрави индивиди, но са опасни за имунокомпрометирани, бременни, малки деца, болни от СПИН, диабет, левкемия и други рискови групи. Най-честият източник на листерии са бързи храни и храни, съхранявани дълго време в хладилник. Симптомите на интоксикация включват главоболие, общо неразположение, треска и болки. При бременни може да доведе до спонтанен аборт, преждевременно раждане и рядко до мъртвораждане.

2.Химикали в храните

Консумацията на определени храни като отровни гъби, зелени картофи, олеандър, някои риби и храни, които са обработвани с пестициди, също могат да са причина за хранително отравяне. Симптомите варират в зависимост от отровата, която е попаднала в организма – замаяност, повръщане, диария, сълзене от очите, повишено слюноотделяне, конвулсии, болки в корема, затруднено дишане, мускулна слабост. Състоянието е потенциално опасно и изисква незабавна медицинска намеса.

3.Паразити

Интоксикация с паразити става при консумация на заразена вода. Здравите организми се възстановяват бързо, но при хора с понижен имунитет може да доведе до по-тежко състояние.

Какво е лечението при хранително отравяне?

Повечето хранителни отравяние отминават спонтанно след няколко дни. Въпреки това , трябва да се търси лекарска помощ в следните случаи:

– ако източникът на заразяване е неизвестен

– ако болният е консумирал гъби или морска храна

– ако е налице кървава диария

– ако дишането е затруднено

– ако повръщането и диарията продължават над 48 часа

– ако засяга бременна жена, новородено или хора в напреднала възраст

– ако болният има имунен дефицит

– ако е налице треска и висока температура

При натравяне с химикали трябва да се отстрани отровата от организма от медицинско лице. Извършва се рехидратация, лечение с антибиотици при преценка на лекуващия лекар и антидиарийни средства. При идентифициране на токсин се прилага антитоксин, стига да съществува такъв.

Гастроентерит

Лечение на диария