Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Чернодробната цироза /Cirrhosis hepatis/

Чернодробната цироза е хронично прогресиращо заболяване на черния дроб, при което голяма част от чернодробния паренхим се замества със съединителна тъкан, а нормалното кръвоснабдяване на органа се нарушава и намалява.

Чернодробната цироза е сравнително рядко заболяване. Мъжете боледуват 3 пъти по-често от жените.

Основните причини за поява на цироза са:

В началото на болестта симптомите са нетипични: лесна уморяемост, отпадналост, нарушена работоспособност, потиснато настроение, раздразнителност.  Оплакванията са подобни на тези при вирусен хепатит: дискомфорт, тежест, чувство на пълнота, а понякога и след нахранване тъпи болки в дясното подребрие, липса на апетит, гадене, повръщане. Оплакванията се засилват при консумиране на тлъста храна, силни подправки, алкохол и др.

В по-късен стадий тези оплаквания се засилват. Появява се упорит сърбеж. Общото състояние се влошава, кожата е атрофична, с мръсно-кафеникав или жълт цвят, суха, с намален тургор. Космите стават сухи и чупливи, окапват по лицето и гърдите. Ноктите са чупливи и деформирани. Езикът е типичен – възчервен, гладък, с набъбнали папили. В напредналите стадии се появяват кръвоизливи от носа, венците, червата, а също и жълтеница.

Диагнозата се поставя на база анамнеза, лабораторни изследвания, лапароскопия и биопсия на черен дроб.

Особено важно за лечението на чернодробната цироза е хранителния режим.

Препоръчва се употребата на хепатопротективни средства.

Профилактиката включва борба с вирусния хепатит, алкохолизма, с токсичните и медикаментозни увреждания на черния дроб, рационалното хранене

 


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.