Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Язвената болест засяга около 10% от възрастните

Язвената болест е хронично рецидивиращо заболяване с циклично протичане, което се дължи на нарушение в регулаторните функции на стомаха и дванадесетопръстника. Тя засяга около 10% от възрастното население, като 80% от болните са мъже.

Дуоденалната язва се среща по-често отколкото язвата на стомаха.
Стомахът  произвежда киселина, която  спомага  за смилането на храната и  убива бактериите. Тази киселина е корозивна. Някои клетки от вътрешната лигавица на стомаха и дванадесетопръстника произвеждат запазваща  лигавицата бариера, която защитава лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника. Обикновено има баланс между количеството на киселината  и слуз защитната бариера. Язва може да се развие, ако има промяна в този баланс, което позволява на солната киселина  да увреди лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника.

Причините за това са следните:
1. Инфекция с Helicobacter Pylori. Инфекцията с Helicobacter Pylori  е причина за около 19 в 20 случаи на язва на дванадесетопръстника. Повече от една четвърт от хората  се заразяват с H. Pylori в някакъв етап в живота си. След заразяването им, ако не бъдат лекувани, инфекцията обикновено остава за цял живот. При много хора това не причинява проблеми, но при други води до намаляване на естествената стомашна бариера и в някои случаи са увеличаване количеството на солна на киселина, в резултат на което се появяват възпаления и язви.

2. Противовъзпалителни лекарства, включително аспирин. Противовъзпалителни лекарства или нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като: аспирин, ибупрофен, диклофенак, и т.н. влияят също на отделянето на солна киселина и нарушават защитата на стомашната лигавица. Около 1 на 20 дуоденални язви са причинени от противовъзпалителни лекарства.

3. Други причини и фактори. Те са доста по-редки. Например, синдром на Zollinger-Ellison. Други фактори като тютюнопушене, стресалкохол могат да увеличат риска от  язва на дванадесетопръстника. Въпреки това, те не са основната причина за дуоденална язва.

Какви са симптомите на язва на дванадесетопръстника?
• Болка в горната част на корема, точно под гръдната кост. Тя обикновено идва и отминава. Може да се случи преди хранене или на гладен стомах.  Може да се облегчи след нахранване или прием на антиацидни средства. Болката може да ви събуди от сън.
• Други симптоми, които могат да възникнат : подуване на корема, гадене и позиви за повръщане. Понякога след хранене болката може да се засили.

Възможни усложнения:
* Кървяща  язва – тя може да варира от тънка струйка кръв  до  животозастрашаващо кървене.
* Перфорация  на стената на дванадесетопръстника и последващо изтичане на храна и киселина от дванадесетопръстника в коремната кухина. Това е съпроводено със силна болка и необходимост от  спешна медицинска помощ.

Язвената болест – какви изследвания можат да се направят за установяване и?
• ендоскопски  тест
• тест за откриване на бактерията H. Pylori .

Лечението на дуоденалната язва е: 4-8 седмичен курс с киселинно- подтискащи медикаменти в  допълнение с единоседмичен курс с два антибиотика. Необходимо е да се спазва строг хранителен режим.

Как да се храним при язвена болест?

 


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.