Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Вагинално течение

gynofВагиналното течение е нормално явление в живота на една жена. Промените в нивата на хормоните се отразяват и върху секрета, отделян от влагалището, който варира в зависимост от различните фази на менструалния цикъл.

Така в началото и в края на менструалния цикъл вагиналното течение е по-гъсто и бяло, по време на овулация е бистро, а след менструация кафяво. Но ако вагиналното течение стане твърде обилно, променя цвета или гъстотата си, има необичаен мирис или е съпроводено със сърбеж и парене, е необходимо да му обърнете повече внимание.

Възпалението на влагалището се нарича вагинит. Често вторично се инфектират и тъканите около гениталиите, а в някои случаи пикочния канал и пикочния мехур.

Какви са причините за вагинит?

Обикновено причина за абнормно вагинално течение, сърбеж и парене във влагалището е вагиналната инфекция, най-често бактериална вагиноза, вулвовагинална кандидоза и трихомоноза.

По-рядко срещани причини са други полово предавани заболявания като гонорея, херпес, новообразувания във влагалището и матката, чужди тела във влагалището като забравени тампони или дори парченца от тоалетна хартия.

Какви са симптомите?

Здравото влагалище отделя малко секрет, чието количесто, консистенция и цвят се променят в зависимост от менструалния цикъл. Нормалното течение е бистро или белезникаво, умерено по количество, рядко или леко вискозно, със слаб мирис.

Симптомите на патологично вагинално течение включват:

  • неприятен мирис – често се описва като миризма на риба или на мухлясало
  • вагинален дискомфорт със сърбеж и парене
  • оток на гениталиите
  • обилно течение
  • промяна в консистенцията
  • промяна в цвета към жълто, зелено или примесено с кръв
  • зачервяване на влагалището
  • дискомфорт по време на сексуален акт
  • често или болезнено уриниране
  • болка в долната част на корема

Бактериалната вагиноза предизвиква гъсто, сиво течение с миризма на риба и се засилва след полов акт или измиване със сапун. Причинителите на тази инфекция не винаги са известни. Предразполагащи фактори са нови или голям брой сексуални партньори, използването на диафрагма, бременност, чести промивки. Независимо от това, бактериалната вагиноза се среща и при жени, които не водят полов живот и при които липсват тези рискови фактори.

Вулвовагиналната кандидоза е най-честата инфекция на влагалището – засяга три от четири жени поне веднъж в живота до достигане на менопауза. Основният симптом е силно парене и сърбеж във влагалището, гъсто, бяло течение с вид на извара, без мирис.  Устните на влагалището могат да бъдат зачервени, леко подути, с повишена чувствителност. По време на уриниране може да се усеща парене, а сексуалният акт да бъде болезнен. Най-често се проявява преди менструация. Предразполагащи фактори са употребата на антибиотици, противозачатъчни, стероиди, бременност, диабет и някои други наскоро прекарани заболявания. Не се предава по полов път.

Трихомонозата предизвиква по-пенесто, жълто-зеленикаво течение с неприятна миризма. Причинителят е Trichomonasvaginalis, който се предава по полов път. Течението обикновено се влошава след менструация.

Как се лекува?

Вагиналната кандидоза обикновено се лекува с противогъбични вагинални кремове, докато трихомонозата и бактериалната вагиноза изискват антибиотици, като на лечение трябва да се подложи и Вашият сексуален партньор.

Използвайте специални продукти за промивки на влагалището. За да намалите сърбежа, поставете студен компрес в областта на гениталиите. Не използвайте тампони, докато не оздравеете напълно и се уверете, че не сте забравили тампон във влагалището си.

Въздържайте се от секс поне една седмица след започване на лечение или използвайте презерватив.

Кога да посетим лекар? careplanpH

Как да се предпазим от вагинална инфекция?

Измивайте гениталиите си веднъж дневно с чиста вода или с интимен сапун. Изплаквайте обилно с вода и подсушавайте гениталната област преди да сложите бельо.

Използвайте превръзки по-често от тампони. Тампоните не трябва да стоят във влагалището повече от четири часа. Не забравяйте да вадите тампоните.

След дефекация забърсвайте отпред-назад, за да избегнете пренасяне на инфекция от аналната област към влагалището. Използвайте неароматизирана, неоцветена, двуслойна тоалетна хартия.

Хранете се балансирано и живейте здравословно, защото здавият организъм се справя по-лесно с инфекциите.

Когато приемате антибиотици, взимайте паралелно и пробиотици, за да избегнете евентуалния бактериален дисбаланс.

Носете памучно бельо, тъй като памукът абсорбира влагата, а бактериите се развиват най-добре в топла и влажна среда.

Ако имате повече сексуални партньори, практикувайте безопасен секс и винаги използвайте презерватив.

Вагинална кандидоза

Продукти при вагинален дискомфорт

 


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.