Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Еректилна дисфункция

faceb2 (1)Еректилната дисфункция (импотенция) е често срещано явление, особено сред мъжете на средна възраст. Тя е важен индикатор за някои други заболявания като диабет, атеросклероза, високо кръвно налягане, злоупотреба със субстанции, депресия и други. Страдате от еректилна дисфункция? Вижте тук кой са най-честите причини за импотенция и как да се излекуваме от проблема веднъж завинаги!

Какво е еректилна дисфункция?  Еректилната дисфункция представлява неспособност за получаване или поддържане на ерекция. В последните години все повече мъже от различни възрасти търсят помощ, благодарение на което терапията значително се развива. Огромното търсене на лекарства против импотенция показва, че броят на страдащите от еректилна дисфункция е много по-голям, от колкото се е предполагало.

Еректилната дисфункция трябва да се разграничава от други разтройства на сексуалните функции при мъжете, които понякога грешно се наричат с общото название „импотенция“ – преждевременна еякулация, липса на оргазъм, липса на сексуално желания. Тези разтройства могат да придружават еректилната дисфункция, но не е задължително.

Често ли се среща?  Еректилна дисфункция може да се наблюдава във всяка възраст, а краткотрайното й наличие се смята за нормално явление. Предполага се, че около 10% от мъжете страдат от еректилна дисфункция, като този процент се увеличава с възрастта: 5% от мъжете на 40 години, 25-40% от мъжете на 65 години и 70% от мъжете на 80 години. В процеса на стареене голяма част от мъжете съобщават за загуба на сексуално желание и за еректилна дисфункция, но това не означава, че тези явление са неизбежни.

Какво представлява ерекцията?  Ерекцията започва с физическа и емоционала стимулация. Импулсите от главния мозък, които се спускат по гръбначния мозък и нервите в пениса, релаксират гладките мускули в две цилиндрични тела, разположени по  неговата дължина. Това води до навлизане на допълнително кръв в тези тела и настъпва ерекция. Цилиндрите са обградени от мембрана, която не позволява на кръвта да напусне и по този начин се поддържа ерекцията. Съкращението на мускулите води до отваряне на отводящи канали, кръвта напуска цилиндричните тела и пенисът се връща в нормалното си състояние.

Нормалната ерекция е резултат от поредица физически и психически явления. Наличието на проблем в който и да е от етапите на процеса води до непълноценна, краткотрайна или липсваща ерекция. Има много възможни причини за това, като най-общо могат да се разделят в три групи: стареене, психологически проблеми и засягащи кръвоносните съдове, но най-често се дължи на комбинация от тези фактори.

При кои заболявания се среща?  Заболявания като диабет, мултипленна склероза, високо кръвно налягане са рискови за настъпване на еректилна дисфункция.

 • Атеросклерозата е причина за неадекватно постъпване на кръв в пениса.
 • Травма на пениса, гръбначния стълб, таза, пикочния мехур или простата.
 • Усложнения след операция или химиотерапия, при което се засяга нервното предаване или нормалното изпълване с кръв на пениса.
 • Като страничен ефект от употребата на някои медикаменти: антихипертензивни, антидепресанти, антихистамини, потискащи апетита и други.
 • При злоупотребва с някои субстанции: хронична употребна на алкохол, марихуана, тютюнопушене.
 • Хормонални фактори, като ниски нива на тестостерон.

Психологическите проблеми са честа причина за еректилна дисфункция, тъй като разсейват мъжа от нещата, които нормално биха го възбудили. Дори и в случите, когато основният проблем е физически, психологическите фактори играят важна второстепенна роля. Например, ако един мъж е имал временна еректилна дисфункция в резултат на травма, безпокойството, че проблемът отново ще се появи, дори и след като е напълно оздравял, може да бъде причина за задъблочаване на импотенцията.

Психологическите фактори включват: депресия, проблеми с партньора, безпокойство и стрес, ниска самооценка и др.

Много еректилни проблеми могат да бъдат предотвратени, дори излекувани чрез промяна в нагласата към сексуалния акт. Сексуалната интимност е форма на комуникация и свободното обсъждане на проблема с партньора намалява стреса и притеснението. Правилната нагласа, любовната игра и приятната обстановка могат да ви предпазят от сексуални проблеми, независимо от възрастта.

Какви са симптомите?  

 • Неспособност за получаване на ерекция по всяко време, сам или с партньор.
 • Неспособност за поддържане на пълноценна ерекция до края на сексуалния акт.

АКО ЕРЕКТИЛНАТА ДИСФУНКЦИЯ:

 • -е краткотрайна или се появява от време на време, най-вероятно проблемът не е сериозен.
 • -персистира и се влошава постепенно, вероятно причината е физическа.
 • -настъпва внезапно, но получавате сутрешни ерекции, както и когато мастурбирате,

то проблемът е психологически и е свързан с партньора.

Когато еректилните проблеми станат хронични, могат да засегнат и самочувствието на мъжа. Еректилната дисфункция може да бъде съчетана със силно сексуално желание, което още повече влошава нещата. За щастие, повечете от проблемите, които водят до еректилна дисфункция, са обратими и подлежат на лечение.

Кога да посетим лекар?  Консултирайте се с личния си лекар или уролог, ако еректилната дисфункция персистира. Дори и да нямате други симптоми, тя може да бъде индикатор за друго заболяване.

Ако сте имали еднократен проблем с ерекцията, не очаквайте, че ще се повтори. Безпокойството и притеснението могат да развалят удоволствието от сексуалния акт. Ако все пак проблемът отново се появи и Ви смущава, не се колебайте да се консултирате с лекар. Повечето мъже чакат обикновено около пет години преди да потърсят помощ, а това не е необходимо, особено след като съществува терапия, която може да Ви отърве от проблема много по-рано.

Посетете лекар незабавно, ако ерекцията Ви трае повече от четири часа, след като сте взели медикамент, предизвикващ ерекция. Това явление, наречено приапизъм, може да увреди пениса Ви за постоянно.

Как се поставя диагнозата?  За да се излекува еректилната дисфункция, първо трябва да бъде установена причината за нейната поява. Тъй като обикновено причините са комплексни, поставянето на точна диагноза не е лесна задача и изисква посещение при лекар.

Ето някои от нещата, които ще направи Вашият лекар:

 • Ще Ви разпита за сексуалния Ви живот, минали заболявания, злоупотреби със субстанции, за да определи рисковите фактори.
 • Пълен физически преглед, вкл. корем, пенис, простата, ректум, тестиси. Ако пенисът не отговаря нормално на определени тактилни стимули, може би се касае за неврологичен проблем. Загубата на вторични полови белези като намалено окосмяване на пубисната област, предполага проблем в ендокринната система.
 • Лабораторни изследвания: урина, пълна кръвна картина, липиден профил, чернодробни ензими, бъбречна функция, хормони. Липсата на сексуално желание често се свързва с ниски нива на тестостерон.
 • Тест, с който да се определи дали получавате ерекция по време на сън. Физически здравите мъже, получават ерекция нощно време. При тях проблемът е на психологическа основа.
 • Тестова за оценка на състоянието на съдовете на пениса, вкл. ултразвук, ангиография.

Ако всичко сочи, че проблемът е на психологическа основа, може да Ви бъде препоръчана консултация със специалист.

Какво е лечението?   За предпочитане е неинвазивната терапия. В по-голямата част от случаите еректилната дисфункция се повлиява добре от медикаменти. Те могат да бъдат съчетани с психотерапия, ако е налице психологически проблем.

В някои случаи се препоръчва интракавернозно въвеждане на определени вещества (в тялото на пениса). Звучи болезнено и страшно, но всъщност не е. Те предизвикват ерекция за 20-30 минути.

Хирургическа интервенция се налага в случаите, когато останалите методи са неефективни. Тя включва поставяне на импланти в пениса, които са високоефективни и имат добър резултат при 90% от мъжете, както и операция на съдовете на пениса, когато са засегнати.

 

Факти за спермата

 


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.