Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Заболявания на гърдите

bresthealthГърдата е чифтен орган, който се състои от  тяло и  мамила (папила).  В центъра на гърдата се разполага кръгло поленце от интензивно пигментирана кожа – ареола. Кожата на ареолата изглежда неравна, поради наличието на потни и мастни жлези, разположени непосредствено под нея. В центъра на ареолата се издига гръдната мамила или папила. Върху повърхността на мамилата се намират малки отвърстия, в които се отварят изходните канали на млечната жлеза. В края на бременността и по време на кърмене от млечната жлеза се отделя майчиното мляко.

Млечната жлеза у мъжа е рудиментарно образувание.

В областта на гърдите могат да се образуват различни бучки. Независимо, че голяма част от тях са доброкачествени, установяването на бучка изиска консултация с лекар, за да се отхвърли или потвърди диагнозата рак на гърдата. Наред със злокачествените тумори, се срещат и доброкачествени новообразувания на гърдата като фиброаденом и кисти. По време на кърмене често може да възникне възпаление на гърдата, известно като мастит.

ФИБРОАДЕНОМ НА ГЪРДАТА

Фиброаденомите са доброкачествени тумори, произлизащи от фиброзна или жлезиста тъкан. Среща се при жени в репродуктвна възраст, като най-често се развива около зърната и в горната част на гърдата. Характеризират се с кръгла форма, плътна консистенция, големина няколко сантиметра и подвижност. Често се съпровожда с периодична болка в гърдата. Причинителят е неизвестен, но се предполага, че високата консумация на мазнини има известна роля.

За лечението е важно да бъде поставена точната диагноза. Това става чрез обективно изследване на бучката, ултразвуково изследване и биопсия. Ако се установи фиброаденом с малки размери, не се предприема лечение, но ако започне да нараства,бучката се отстранява опертавино.

ДОБРОКАЧЕСТВЕНИ КИСТИ НА ГЪРДАТА

С напредване на възрастта в гърдите понякога се образуват кисти. Обикновено те не са свързани с тумор и лесно могат да бъдат установени при ултразвуково изследване. Кистите имат резки граници, твърда повърхност, изпълнени са с жълто-зеленикава течност и са подвижни. Размерът им често варира в зависимост от менструалния цикъл. Обикновено не изискват лечение, но това не изключва редовните профилакични прегледи.

РАК НА ГЪРДАТА

Ракът на гърдата е понятие, което обединява няколко вида тумори, произлизащи от клетките на гърдата. Смята се, че неопластичните заболявания се развиват на базата на генетични увреждания. Фамилната анамнеза е рисков фактор за развитие на рак на гърдата. От съществено значение са също някои хормонални фактори (късна менопауза, хормонозаместителна терапия или контрацептивни препарати, хормонален дисбаланс, късно първо раждане), тумор на другата гърда, предхождаща рентгенова терапия.

Важно е ракът на гърдата да бъде установен още в началните стадий на развитие, което се затруднява от безсимптонното му протичане. За това значение имат както редовните профилактични прегледи, така и самоизследването на гърдите в домашна обстановка.

САМОИЗСЛЕДВАНЕ НА ГЪРДИТЕ

Самоизследването на гърдите се препоръчва за всички жени над 18 годишна възраст. Трябва да се прави веднъж седмично, най-добре 10-14 дни след началото на менструалния цикъл.

Застанете пред огледалото и огледайте внимателно гърдите си, като обърнете внимание на всяка гърда поотделно. Проверете за необчайно набръчкване по кожата. Стиснете нежно зърната си, за да установите дали няма някаква патологична секреция. След това вдигнете едната си ръка и я поставете зад врата, а с пръстите на другата опипайте внимателно гърдата, както и заобикалящите я тъкани. Направете това първо в право, а след това в легнало положение.

Ако бъде установена бучка, задължително трябва да се направи мамография и хистологично изследване.

Ако Вашата майка, леля, сестра или баба са били диагностицирани с рак на гърдата или рак на яйчниците, може да се подложите на генетично изследване, за да се установи дали сте носител на гена, асоцииран с рака на гърдата. Дори и да сте носител на този ген, здравословният начин на живот и редовните профилактични прегледи са най-сигурният начин да се предпазите от развитие на заболяването, а в най-лошия случай осигуряват ранно диагностициране и лечение.

В 21ви век 80% от жените, диагностицирани с рак на гърдата и подложени на ранно лечение, са живи и здрави 20 години по-късно.

ЛЕЧЕНИЕ

Веднъж поставена диагнозата рак на гърдата, трябва да бъде съставен план за лечение, включващ една или повече специфични терапии, целящи да унищожат раковите клетки и да не се допусне последващото им реактивиране.

Обикновено първо се обмисля хирургично лечение. Може да бъде направена квадрантектомия – да бъде отстранена само бучката и малка част от заобикалящите я тъкани. В някои случаи се налага мастектомия – премахване на цялата гърда. Тя може да бъде комбинирана с премахване и на регионарните лимфни възли, когато биопсията показва, че туморът се е разпространил към тях. Реконструкция на гърдата се налага след мастекомия и в някои случаи след квадрантекомия, но някои жени предпочитат да използват протези, вместо да се подлагат на друга операция. В момента се прилага и криотерапия, която е все още експериментално лечение, при което туморните клетки се замразяват и се убиват.

Друг метод за лечение е химиотерапията, която честе се прилага в комбинация с хирургично лечение. В някои случаи химиотерапията предхожда операцията и цели да смали туморът, улеснявайки оперативното му отсраняване. В други случаи се прилага след операция, за да унищожи останалите ракови клетки и да намали вероятността ракът да се появи отново.

Лъчетерапията е високоефективна за унищожаване на останалите след операция ракови клетки и да намали риска от повторно заболяване с 70%. Лъчетерапията лесно се понася и страничните ефекти са локализирани само в зоната на лечение, за разлика от химиотерапията, при коята се засяга целият организъм.

Някои тумори на гърдата подлежат на хормонална терапия. Тя действа по два основни начина: като намалява количеството на естроген в организма или потиска действието на естрогена върху туморните клетки, но това е възможно само при естроген-зависимите тумори.

Съществува и т.нар. таргетна терапия, при коята се създават антитела срещу определени структури на туморните клетки.

МАСТИТ

Развива се най-често при млади жени, през първите седмици на кърменето. Инфекцията се причинява от Staphylococcus aureus, по-рядко от стрептококи. Входна врата за инфекцията е кожата на зърното. Установява се напрегната, зачервена, болезнена гърда.

В по-големия процент от случаите при адекватна антибиотична и хирургична терапия се наблюдава пълно възстановяване.

Усложнение на мастита е образуването на абсцес в гърдата. Към симптомите на мастите се добавят треска, температура, отпадналост, увеличени лимфни възли на подмишниците.

Заболявания на женската полова система

Продукти за здрави и красиви гърди


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.