Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Заболявания на простатата

Гентос при проблеми с простататаПростатата е жлеза, разположена под пикочния мехур и пред ректума на мъжете. Играе жизнено важна роля в     процеса на възпроизвеждане като образува секрет, който улснява придвижването на сперматозоидите. Освен това простатата има много нервни окончания, с което допринася за удоволствието от половия акт.

Нормално простатата е с размера на орех. Мъжките полови хормони, основно тестостерон, стимулират растежа й. Простатата почти не променя размера си от раждането до пубертета, след което увеличава теглото и размера си два пъти и не се променя в следващите 30 години. При някои мъже никога повече не нараства, но при повечето се развива някаква форма на увеличение на простатата, известна като доброкачествена простатна хиперплазия.

Възпаление на простатата

Простатитът е възпаление на простатата, предизвикано най-често от инфекция. Съществуват четири типа – остър бактериален простатит (среща се най-често при мъже под 35 години), хроничен бактериален (при мъже между 40 и 70 години), асимптомен (при мъже над 60 години, липсват симптоми), хроничен небактериален (нарича се още простадиния и е най-често срещаният тип).

Симптоми при възпаление на простата

Остър бактериален простатит: започва внезапно със силно изразени симптоми. Повечето мъже изпитват силна болка и дискомфорт при уриниране. Наблюдават се още често уриниране, слаба струя, болка в долната част на корема и гърба, болезнена еякулация, импотенция, болка между краката, температура.

Хроничен бактериал простатит: симптомите са подобни на тези като при острия бактериален, но са по-слабо изразени.

Хроничен небактериален простатит: наблюдават се епизоди на обостряния и ремисии.

Лечение при възпалена простата

Обезболяващи и антибиотици обикновено са достатъчни за лечение на бактериалните простатити. Небактериалният простатит не е толкова добре проучен и лечението е основно симптоматично с цел облекчаване на дискомфорта и болката. Асимптонният простатит най-често не изисква лечение, тъй като в повечето случаи остава недиагностициран.

За лечение на бактериалните простатити се приемат антибиотици в продължение на 1-2 седмици, обикновено хинолони като Norfloxacin, Levofloxacin, Ciprofloxacin.

Доброкачествена простатна хиперплазия

Доброкачествената простатна хиперплазия е нормално, постепенно увеличение на простата, в резултат на колебания в нивата на мъжките полови хормони – ниска нива на тестостерон и увеличение на дихидротестостерона и естрогена в простатната тъкан. Обикновено започва в средна възраст. Не винаги се придружава от болка и не води до рак на простатата. Почти всички мъже над 45-годишна възраст имат увеличена простата, но първите симптоми се появяват след 60 години при половината от мъжете, а след 80 години засягат около 80% от мъжете.

Уголемената простата притиска уретрата и пречи на нормалното уриниране. Едновременно с това дрази пикочния мехур и той започва да се съкращава, дори когато съдържа малко количество урина, което е причина за честото уриниране.

Чести симптоми при доброкачествена простатна хиперплазия

Често уриниране, слаба струя, изтичане на капки урина в края на уринирането, невъзможност за стискане, нощно уриниране.

Лечение

Лечението е медикаментозно, но  в някои случаи е неефективно, затова в последните години са разработени методи, чрез които могат да се облекчат сипмтомите, напр. трансуретрална резекция на простата – премахване на част от тъканите на простата, които блокират пътят на урината. Методът не изисква пълна анестезия и не води до импотенция.

Рак на простатата

Какво представлява рака на простатата?

Обикновено рака на простатата е бавно развиващ се тумор и се ограничава само в рамките на жлезата, но в даден етап е възможно да стане по-агресивен. В началото липсват симптоми, а когато се появяват първите симптоми, най-често ракът е започнал да се разпрострянява извън капсулата на простатата и вече не подлежи на лечение.

Никой не може да каже със сигурност какво предизвиква растежа на туморните клетки. Нормалните клетки растат и умират, но туморните клетки се размножават бързо без да умират. Освен това те проникват и разрушават заобикалащите ги тъкани.

Какви са симптомите?

Първичният тумор може да предизвика симптоми от долния уринарен тракт, подобни на тези при доброкачествена хиперплазия на простатата – задръжка на урина, слаба струя при уриниране, често и нощно уриниране, рядко кръв в урината.

Рака на простатата най-често дава метастази в костите и лимфните възли в таза, което се изразява с болки в костите, патологични фрактури, уголемени лимфни възли, засягане на функциите на бъбреците.

Други общи симптоми на злокачествените тумори са загуба на тегло, лесна уморяемост, загуба на апетит, анемия.

Лечение

Когато ракът е локализиран в границите на простатата, повечето лекари препоръчват простатектомия, лъчетерапия или да се изчака, като през това време туморът се наблюдава.

Простатектомията е хирургична интервенция, при която се отстраняват простатата, околните тъкани, семенните мехурчета и лимфните възли в таза. Като усложнения след операцията могат да настъпят импотенция и невъзможност за задържане на урина.

При лъчетерапията се използва облъчване, което убива туморните клетки. Като странични ефекти по време на терапията могат да се наблюдават диария, кожния изгаряния, еректилни проблеми, уринарен дискомфорт. Тъй като при лъчетерапията е възможно да бъдат увредени и здрави тъкани, то усложненията и тук не са изключени.

При тумори, които са в начален стадий на развитие, се прилага метода на активното наблюдение, който включва редовни прегледи при уролог и ако се установи прогресия на тумора, се преминава към простатектомия или лъчетерапия.

Изборът на лечение е изключително труден за повечето мъже, тъй като и двата метода – лъчетерапия и простатектомия имат своите рискове, затова се препоръчва консултация със специалист

Когато ракът се е разпространил извън простатата, са говори за „метастазиране“. В този случай се прилага терапия, която потиска или забавя растежа на тумора за възможно най-дълго време.

Първо средство на избор е хормоналната терапия, която цели блокиране на ефектите на нормалните полови хормони върху тумора, тъй като те стимулират неговия растеж. Хормоналната терапия включва няколко последователни етапа, докато туморът не стане резистентен спрямо всеки от тях – кастрация (премахване на тестисите или медикаментозна), антиандрогени (блокират ефектите на тестостерона върху клетките), адренални агенти (блокират синтеза на андрогени от надбъбреците), естрогени (почти без приложение поради нежеланите странични ефекти)

Щом хормоналната терапия стане неефективна, се започва химиотерапия.

10  факта за рака на простатата, които всеки мъж трябва да знае

  1. 1 на 10 000 мъже под 40-годишна възраст развива рак на простата, докато 1 на 8 мъже на възраст между 60 и 80 години страда от това заболяване.
  2. Поради все още неизяснена причина честотата на рака на простатата е по-висока сред афроамериканците в сравнение с останалите раси
  3. Много мъже умират с рак на простатата, но не умират от него
  4. Липсата на физическа активност предразполага към заболявания, вкл. и тези на простатата
  5. Въпреки, че не е доказано, се смята, че консумацията на мазни храни стимулира продукцията на тестостерон
  6. Мъж с трима роднини от първа степен, страдащи от рак на простатата, има 10 пъти по-голям риск също да се разболее
  7. Тестостеронът не предизвиква рак на простатата, но е необходим за неговото развитие
  8. Мъже, чийто майки или сестри имат рак на гърдата, имат по-голям риск за рак на простатата
  9. Тъй като ракът на простатата се развива много бавно, повечето лекари препоръчват метода на активното наблюдение вместо активна терапия
  10. Освен кастрация в млада възраст, което очевидно не е приемлив вариант, няма друг напълно сигурен метод за превенция от рак на простатата


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.