Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Инфертилитет при мъжете

fertilityМъжете често остават като поразени, когато разберат, че имат проблем с репродукцията, който може да им попречи да създадат поколение. Непълноценната или недостатъчна по количество сперма, хормоналния дисбаланс, травма на половите органи и еректилната дисфункция могат да бъдат причини за инфертилитет при мъжете.

Какво представлява инфертилитетът?

Инфертилитетът се дефинира като липса на бременност при редовни полови сношения без предпазни средства в продължение на една година.Установено е, че около 40% от двойките не могат да постигнат забременяване, поради инфертилитет при мъжете. При около половината от тези мъже състоянието е нелечимо и те никога не могат да имат деца, докато при част от останалите инфертилитетът е временен и се дължи на някакво заболяване. При една трета от тези двойки проблемът е едновременно и в двата партньора.

Какви са причините за инфертилитет?

Абнормна продукция на сперма – това е една от най-честите причини за инфертилитет. Непълноценните сперматозоиди трудно се придвижват в женските полови пътища, където трябва да стигнат до яйцеклетката, за да се осъществи оплождане.

Спермата съдържа малко на брой сперматозоиди – състояние известно като субфертилитет. Оплождането е възможно, но вероятността е малка.

Обструкция на половите пътища –  запушване по пътя на сперматозоидите от тестисите до пениса може да е причина за отделяне на сперма, в която липсват сперматозоиди.

Варикоцеле – разширени или варикозни вени. При засягане на скротума се нарушава поддържането на по-ниска температура в тестисите и образуваните сперматозоиди са с намален брой и подвижност.

Крипторхизъм – единият или и двата тестиса се разполагат в коремната кухина, от която нормално се спускат в скортума по време на ембрионалното развитие. Температурата в коремната кухина е по-висока от необходимата за нормалната продукция на сперматозоиди, поради което те са непълноценни.

Хормонални проблеми – ако хипофизата не отделя хормоните, необходими за стимулация на тестисите, нивата на тестостерон остават ниски, което потиска продукцията на сперматозоиди.

Сексуални проблеми – еректилна дисфункция, затруднена еякулация, ниско либидо, липса на сексуално желание затрудняват осъществяването на половия акт и зачеването.

Заболявания – болест на щитовидната жлеза, диабет, синдром на Кушинг са състояние, при които може да бъде засегнат фертилитетът.

Генетични фактори – мъжете, болни от синдрома на Клайнфелтър, имат две Х хромозоми и една У хромозома (ХХУ), за разлика от останалите мъже, които имат една Х и една У хромоза (ХУ). Засягат се тестисите, които произвеждат бедна на сперматозоиди сперма.

Кои са рисковите фактори?

Възраст – фертилитетът на мъжа намалява с възрастта. След 37-годишна възраст сперматозоидите започват да намалаяват своя брой и подвижност.

Тютюнопушене – смята се, че цигарите увреждат качеството на спермата. Освен това бащите на голяма част от децата с вродени дефекти са пушачи или са пушили при зачеването.

Алкохол – хроничната употреба на големи количества алкохол имат увреждащ ефект върху репродуктивните органи, както и върху организма като цяло.

Стимуланти – анаболните стероиди блокират действието на хормоните на хипофизната жлеза върху тестисите. Кокаинът и хероинът влияят негативно върху сексуалните функции и здравето.

Полово предавани заболявания – гонореята и гениталният херпес могат да увредят надсеменника и да блокират отделянето на сперматозоиди. Ако страдате от някакво заболяване, предавано по полов път, трябва да посетите лекар незабаво. Практикувайте безопасен секс и се уверете, че не страдате от подобен тип заболяване преди да започнете опити за зачеване.

Стегнато бельо – слиповете притискат половите органи, загряват ги и нарушават оптималните условия за производство на сперматозоиди.

Как се диагностицира?

Симптомите на мъжкия инфертилитет не винаги са видими. В повечето случаи ерекцията, еякулацията и половият акт протичат безпроблемно. Видът и количеството на отделяната сперма също изглеждат нормално. Затова ако с Вашата партньорка правите редовни, но безуспешни опити за забременяване в продължение на една година, трябва да потърсите консултация с лекар.

Прави се пълен физически преглед, както и тестове, с които се определя количеството, подвижността и формата на сперматозоидите в спермата. С помощта на кръвни тестове се установява дали нивата на хормоните са в норма. В някои случаи се извършва биопсия на тестиси, за да се определи дали се касае за обструкция на половите пътища или е налице проблем в производството на сперматозоиди.

Какво е лечението?

Около половината от случаите на инфертилитет при мъжете подлежат на лечение. Съществуват различни методи на терапия – медикаментозна, хирургична, както и асистирана репродукция. Тези методи са ефективни, но са скъпи и могат да имат някои странични ефекти.

Когато инфертилитетът се дължи на ереткилна дисфункция или затруднена еякулация, медикаментозната терапия е доста ефективна. Освен това лекарствата могат да подобрят образуването на сперматозоиди, да лекуват инфекции на уринарния тракт, тестисите и на простатата, които също пречат на нормалното спермообразуване.

Хирургична намеса е необходима при варикоцеле и обструкция на половите пътища.

Като алтернативна терапия се прилагат билки и хомеопатични средства, при които лиспват нежелани странични ефекти, напр. Epimedium grandiflorum (Едроцветен епимедиум), който повишава потентността и либидото при мъжете, действа като естествен афродизиак и стимулира производството на сперма. Gotu Kola (Азиатска центела) подобрява оросяването на половите органи, поддържа ерекцията и сексуалното желание. В допълнение, Tribulus terristis (Бабини зъби) е добър стимулатор на половата система.

 

Факти за спермата


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.