Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Менопауза – лечение

Всички жени, навлезли в менопауза, имат по-ниски нива на естроген в организма си, но не всички имат нужда от заместител на естрогена. Всъщност, само една от четири жени се нуждае от хормонална терапия за облекчаване симптомите на менопаузата.

Според някои специалисти менопаузата е нормално и физиологично явление, поради което не трябва да се третира като заболяване, с медикаменти. Въпреки това, ниските нива на естроген носят риск за развитие на сърдечни и костни заболявания.

Съществуват различни терапии в зависимост от отделните симптоми и особеностите на всяка една жена. Най-общо жените в менопауза се разделят на три групи:

– здрави

– здрави, но с повишен риск за развитие на остеопороза и сърдечни заболявания

– компрометирани, прекарали сърдечен удар, рак на гърдата, диабет и др.

Ако е необходимо лечение, съществуват различни опции:

 1.Промяна в начина на живот и домашно лечение.

Здравословен начин на живот, който включва отказване от тютюнопушенето, поддържане на телесно тегло, справяне със стреса.

За да се справите с „горещите вълни“ е необходимо да поддържате малко по-ниска температура вкъщи и на работното си място. Носете широки дрехи, който лесно се събличат и пийте много течности. Избягвайте кофеина, алкохола и пикантните храни, които могат да провокират „горещи вълни“.

За подобряване на сексуалния живот, използвайте лубрикант на водна основа с кратко действие. Взимането на гореща вана преди секс, както и редовните полови сношения също може да имат благоприятен ефект върху състоянието на влагалището.

Относно честите промени на настроението, най-добре е да обсъдите проблема си с други жени, които са го преживели или да посетите психолог. Помолете семейството си да прояви разбиране, докато преминавате през този период.

Състоянието на мускулите на пикочния мехур може да бъде подобрено чрез редовни упражнения. Стегнете мускулите на таза сякаш се опитвате да затворите входа на влагалището. Пребройте до три и отпуснете, след това повторете отново. Около 50 повторения дневно на това лесно упражнение ще стегнат мускулатурата на пикочния мехур и ще увеличат удоволствието от сексуалния акт.

Здравословната диета е изключително важна, за да се намали рискът от остеопороза и сърдечни заболявания. Спазвайте богата на фибри, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци диета. Не забравяйте да включите витамин Д и калций за заздравяване на костите. Консумацията на храни, съдържащи фитоестрогени, облекчава симптомите на менопаузата и понижава нивата на холестерол. Такива храни са фасул, соя, продукти от соя, ядки, кълнове, копър, целина, магданоз, масло от ленено семе.

Редовните физически упражнения предпазват от наддаване на килограми, подобряват съня и настроението, заздравяват костите.

2.Медикаментозно лечение.

Хормонална терапия. Включна приемането на ниски дози естроген (естрогенова терапия или ЕТ) или комбинация от естроген и прогестин (ЕПТ терапия). Целта на терапията е да облекчи симптомите на менопаузата и да намали риска от развитие на заболявания впоследствие. В някои случаи се предписва хормона тестостерон, когато менопаузата има негативен ефект върху либидото. За някои от другите симптоми на менопаузата се предписват орални контрацептиви, клонидин и беладона-съдържащи медикаменти.

Хормоналната терапия има различни начини на приложение: орално (през устата), през кожата, инжекционно, като назален спрей, като импланти, вагинално, вътрематочно.

Безопасна ли е хормоналната терапия?

Да, ако се прилага правилно. Възрастта е най-важният фактор, определящ ползите и вредите от хормонална терапия. Препоръчва се терапията да започне колкото е възможно по-рано след настъпване на менопауза с най-ниската възможна доза и за най-кратко време. Ако са минали пет или повече години от началото на менопаузата, хормоналната терапия не е препоръчителна.

Както при всички медикаменти, при хормоналната терапия също могат да се наблюдават странични ефекти като подуване на корема, главоболие, гадене, напрежение в гърдите. При някои жени се развива хипертония, но всички тези нежелани реакции изчезват веднъж щом бъде прекратена терапията.

Смята се, че хормоналната терапия увеличава риска от рак на ендометриума, рак на гърдата, тромбоза. Днес, обаче, тези негативни странични ефекти се срещат много по-рядко в сравнение с преди 10-20 години, когато хормоналата терапия е включвала много по-високи дози естроген.

 3.Алтернативна терапия.

Някои проучвания показват, че фитоестрогените в билката Черен кохош(Клопогон, Цимифуга) и в соята (но не в соевите таблети) облекчават „горещите вълни“, но се смята, че ефектът им е само плацебо. Освен това Черния кохош е токсичен за черния дроб. Други билки, които биха могли да имат ефект при симптомите на менопауза са Китайска ангелика (Angelica Sinesis), Женско биле (Glycyrrhiza glabra), Аврамово дърво (Vitex agnus castus).

Менопауза симптоми

Заболявания на женската полова система

Продукти при менопауза