Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Човешки папиломавирус (HPV – human papillomavirus)

Човешките папилома вируси представляват група от около 120 вируса. Над 30 от тях се предават при полов контакт. Друга част от тях предизвикват брадавиците, които се появяват по ръцете на много деца. Някои папилома вируси предизвикват генитални брадавици – единични или множествени подутини по гениталната област на мъжете и жените, вкл. влагалище, маточна шийка, вулва, пенис и ректум. Тези типове са известни като HPV „с нисък риск“. Съществуват и типове „с висок риск“ – могат да доведат да рак на маточната шийка, влагалището, вулвата, ануса или пениса.

Как става заразяването?

Най-честият начин на заразяване е половият път. Контактът при орален, вагинален или анален секс с партьор, който е носител на HPV, носи голям риск от инфекция. В действителност, всеки полово активен индивид е възможно да се зарази с  HPV. Дали това ще се случи или не, зависи от състоянието на имунната система и някои други допълнителни фактори, които увеличават риска от заразяване:

-множество сексуални партньори

-честа смяна на половия партньор

-ако не знаете, че сексуалният Ви партньор е носител на HPV

-употреба на алкохол, тютюнопушене, стрес

-наличине на друга вирусна инфекция, напр. СПИН или херпес

Какви са симптомите?

При жените брадавиците се появяват във и около влагалището, по маточната шийка или около ануса. При мъжете гениталните брадавици са по-рядко срещани. Обикновено се появяват на върха на пениса. Други възможни локализации са скротума, по дължината на пениса или около ануса.

Рядко брадавици могат да се наблюдават в устата и по гърлото след орален секс с HPV носител.

Близо половината от жените, инфектирани с HPV, нямат видими симптоми. Поради тази причина често болестта остава недиагностицирана. Повечето жени разбират, че са заразени, едва когато се появяват брадавици или се установи абнормна цитонамазка. Носителите, които не знаят, че са такива, често не вземат предпазни мерки при полов контакт, което допринася за широкото разпространение на вируса.

Какви предпазни мерки могат да се вземат?

Използването на презерватив осигурява до 70% защита. За разлика от вируса на СПИН, който се пренася чрез спермата и влагалищните секрети, за предаването на HPV вируса е необходим контакт кожа с кожа. Презервативът покрива дължината на пениса, но не и скротума и вулвата, което осигура достатъчен кожен контакт, за да се осъществи заразяването.

cervarixНай-ефективният метод за протекция е ваксинирането срещу HPV. В България се използва ваксината Cervarix, която предпазва от папилома вирусите, които предизвикват рак. Преди ваксинация задължително се прави консултация с лекар.

Как се лекува?

Не съществува терапия, която директно да убие папилома вируса, но има различни локални средства, които могат постепено да го унищожат.

Брадавиците също подлежат на лечение – изгаряне, замръзяване, лазерно лечение, хирургично. Не винаги е необходимо, той като по-често изчеват сами, а и премахването им не означава премахване на вируса. Докато той е в организма, брадавиците ще се появяват отново.

Вагинално течение

Вагинална кандидоза

Заболявания на гърдите