Ние и нашето здраве от Афиа фармаси

 

Менопауза

Менопаузата означава спиране на менструацията и настъпва по време на климактериума.

Климактериумът е преходен период в живота на една жена, през който яйчниците преустановяват редовното образуване на яйцеклетки. Продукцията на женските полови хормони – естроген и прогестерон спада, менструацията намалява и накрая изчезва напълно.

За настъпване на менопауза може да се говори при лиспа на менструация в 12 последователни месеца. Възрастта за настъпване на менопауза варира изключително, но най – често е между 48-55 годишна възраст.

Менопаузата е нормално явление, но често се съпровожда с различни физически и емоционални промени.

Понякога настъпва и т.нар. предизвикана менопауза, когато яйчниците са увредени вследствие на лъчетерапия, химиотерапия, медикаменти или са премахнати оперативно.

Какви са причините за настъпване на менопауза?

Ниските нива на естроген, в резултат на понижената функция на яйчниците са причина за поява на симптомите на менопауза. При нормални условия менопаузата настъпва, когато бъдат изчерпани всички яйцеклетки, с които се е родила дадена жена или когато наличните яйцеклетки не са пълноценни.

Някои жени преминават през пременопаузата (период, в който се понижава яйчниковата функция) и менопаузата (окончателно спиране на менструацията) без да страдат от нито един от характерните симптоми като „горещи вълни“, нощни изпотявания и честа смяна на настроението, но това не значи, че са предпазени от негативните ефекти, до които води липсата на естроген върху организма.

Естрогенът е хормон, който има протективно действие спрямо външните белези на стареенето, като суха кожа, но освен това предпазва и от развитие на остеопороза. Всяка една жена, която преминава през менопаузата, рано или късно започва да усеща ефектите от липсващите нива на естроген.

Симптомите на пременопаузата и менопаузата включват:

Горещи вълни. Една от първите структури, която се засяга, е центърът за регулация на телесната температура в мозъка. Среща се при 75-80% от жените. Обикновено една „гореща вълна“ трае не повече от пет минути, придружава се от изпотяване, зачервяване и сърцебиене. Честотата им варира от 1-2 на ден, до 1 на всеки 15-30 минути. При повечето жени „горещите вълни“ продължават до 1 година, но при 25-30% от жените могат да се наблюдават до 5 години. Някои проучвания показват, че „горещите вълни“ могат да продължат 10-12 години, ако не бъдат третирани.

Нощни изпотявания. Представляват „горещи вълни“, които се появяват през нощта.

Безсъние. Дължи се на среднощните изпотявания и е причина за чувство на умора през деня.

Нередовен цикъл. При много малко жени менструацията спира внезапно без наличие на предхождащи симптоми. По-често се наблюдават промени в дължината на цикъла и количеството на менструацията, които могат да започнат от две до осем години преди настъпване на менопауза.

Накрая интервалите между отделните менструации стават по-дълги, с периоди на лиспваща менструация и такива с много слабо кървене. Когато менструация не се наблюдава в 12 последователни месеца, се приема, че е настъпила менопауза. Получаване на кървене след това, се приема за индикатор за наличие на заболяване и изисква консултация с лекар.

Независимо, че при повечето жени менструалният цикъл не е редовен и докато това не се приема за патология, има някои явления, които изискват повишено внимание: кървене между менструалните цикли, кървене, което продължава повече от седем дни, много силно кървене, кървене от вагината по време на сексуален акт.

Чести промени на настроението. Резките и чести промени на настроението, раздразнителност, безпокойство, депресия, отслабена памет и внимание, както и други психологически проблеми, често се асоциират с настъването на менопауза, но няма доказателства, че спадащите нива на естроген водят до такива емоции или личностни промени. Симптомите на менопаузата могат да изострят наличен психологически проблем, но не могат да го предизвикат.

Болки в ставите. Често започват още в периода на пременопауза и могат да затруднят обикновени действия като ставане от леглото, отиване до тоалетната или обличане. Обикновено се засягат ставите на гърба, пръстите, коленете и глезените. Понякога с течение на времето болките намаляват.

Сухота във влагалището и сексуален дискомфорт. Ниските нива на естроген могат до доведат до изтъняване на епитела и подлежащите тъкани в стената на влагалището и намаляване на тяхната еластичност. Това е причина за дискомфорт по време на сексуален акт, което от своя страна води до понижаване на сексуалното желание.

Наддаване на тегло. Естрогенът е отговорен за „женския тип“ разпределение на мазнините и липсата му води до преразпределението им в „мъжки тип“, който пък е асоцииран с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Апетитът също може да се повиши, но в някои случаи намалява. Други гастроинтестинални симптоми по време на менопауза са гадене, запек или диария.

Понижено либидо. Още в началото на пременопаузата някои жени започват постепенно да губят сексуалното си желание. Въпреки това, при 60% от жените не се наблюдава промяна в либидото, при 20% намалява, а при 20% дори се покачва.

Не е установена точна връзка между ниските нива на естроген и сексуалното желание. Смята се, че факторите, които понижават либидото по време на менопауза, включват:

-дискомфорт по време на сексуален акт, в резултат на сухота във влагалището

-психологическото осъзнаване, че тялото се променя

-незадържане на урина

-проблеми със съня

-депресия, стрес, безпокойство

-употребата на медикаменти, напр. антидепресанти

-понижено либидо и импотенция на сексуалния партньор

Незадържане на урина(слаб пикочен мехур). Намаляващите нива на естроген отслабват мускулите, контролиращи пикочния мехур и уретрата. Това може да е причина за болезнено уриниране, нощно уриниране и невъзможност за задръжане на урина.

Какви са негативните ефекти върху организма?

Ефекти върху костния скелет. Едно от последствията на менопаузата е развитието на остеопороза. Остеопорозата е скрито заболяване, което се открива едва след фрактура на някоя кост.

Липсата на естроген засилва процеса на отслабване на костите, който настъпва нормално с течение на възрастта. Изтъняването на костната маса може да е причина за изкривявания на гръбнака, фрактури на прешлените, намаляване на ръста и болка.

Фрактурите на бедрената кост се срещат често при жени в напреднала възраст, които не се подлагат на хормонална терапия. Фрактурите при жени над 80-годишна възраст изискват дълъг период за възстановяване, а 15% от тях умират до 6 месеца след това от настъпилите усложнения.

Ефекти върху сърцето. След менопауза рискът от сърдечен инфаркт значително се покачва. Общо взето,  сърдечните инциденти се покачват с напредване на възрастта и при двата пола, но при жени над 50 годишна възраст честотата на сърдечните инфаркти се покачва по-рязко, в сравнение с тази при мъжете на същата възраст.

Освен това първият сърдечен инфаркт много по-често е фатален за жените, от колкото за мъжете. Смята се, че понижението на естрогена води до неблагоприятни промени в нивата на холестерол  и други мазнини, както и на фибриногена, който е отговорен за кръвосъсирването. Всичко това увеличава риска от сърдечни заболявания и инфаркт.

Ефекти върху мастната обмяна, мускулната маса и кожата. С напредване на възрастта и снижаване на естрогена, мускулната маса намалява, мастната маса се увеличава, а колагенът губи своята еластичност.

Наддаването на тегло и увеличаване на относителния дял на мазнините води до преразпределението им от периферните част на тялото към корема. При някои жени се наблюдава промяна в структурата на тялото от т.нар. женски тип на затлъстяване (тип „круша) към андроиден, мъжки тип.

Жлезистата тъкан на гърдите намалява и се замества от мастна тъкан. Колагенът изтънява и губи своята еластичност, което и причина за появата на бръчки и изсушаване на кожата. Косата изтънява и забавя растежа си. Ниските нива на естроген могат да доведат до проблеми със зъбите като загуба на зъби, кървене от венците, възпаление на венците. Загубата на зъби може да се дължи и на подлежаща остеопороза.

Ефекти върху мозъка. Ефектите на естрогена върху мозъка са категорични. Естрогена стимулира кръвоснабдяването на мозъка, растежа на нервните клетки и предаването на нервни импулси в мозъка.

Ниските нива на естроген водят до снижаване на менталните функции, напр. болест на Алцхаймер.

Ефекти върху фертилитета. Намаляването на меструацията по време на пременопаузата води до понижаване на възможностите за забременяване. Въпреки това, зачеване е възможно, така че използването на противозачатъчни средства е задължително, освен ако не са минали 12 последователни месеца без наличие на менструация.

Менопауза лечение

Заболявания на женската полова система

Продукти при менопауза